Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Пореска управа Српске: За пет мјесеци прикупљено 156 милиона КМ више прихода

Извор: Срна

Пореска управа Републике Српске је за пет мјесеци ове године на рачун јавних прихода прикупила укупно 1,278 милијарди КМ, што је за 156 милиона КМ или 14 одсто више у односу на исти период прошле године, рекао је директор те управе Горан Маричић.

Маричић је истакао да је у том периоду наплата повећана у свим сегментима јавних прихода Републике Српске, па је од директних пореза већа за 41 одсто, доприноса за седам одсто, а осталих јавних прихода за шест процената.

“Директни порези су у периоду јануар-мај ове године наплаћени у износу од око 319 милиона КМ, што је за 92,8 милиона КМ више него у истом периоду претходне године. Највећи раст се и даље биљежи код пореза на добит који је наплаћен у износу од 200,9 милиона КМ, што је за 79 милиона КМ или 65 одсто више него у првих пет мјесеци прошле године”, рекао је Маричић.

Он је додао да то указује на наставак повећања пословне активности и позитивних кретања укупног пословног амбијента у Републици Српској.

Осим тога, додао је Маричић, раст наплате код директних пореза биљежи и порез на доходак, који је наплаћен у износу од 103,2 милиона КМ, што је за 14 одсто више у односу на период јануар-мај претходне године.

“Такође, већа наплата је остварена и код пореза на непокретности и пореза на употребу, држање и ношење добара, и то за 11, односно 10 одсто”, рекао је Маричић.

Он је истакао да су доприноси у првих пет мјесеци ове године наплаћени у износу од 762,7 милиона КМ, што је за 52,8 милиона КМ више него лани у истом периоду, иако је дошло до смањења стопе доприноса за Фонд здравственог осигурања са 12 на 10,2 одсто, саопштено је из Пореске управе.

-“Код осталих јавних прихода, наплата је износила 196,5 милиона КМ, што је за 10,4 милиона КМ више у односу на првих пет мјесеци претходне године, уз раст наплате прихода од казни и накнада за приређивање игара на срећу, док је нешто мања наплата забиљежена код такси и накнада управо због тога што је дошло до умањења или укидања наплате одређених такси”,  навео је Маричић.

Што се тиче само маја ове године, нагласио је Маричић, наплата је износила 243,1 милиона КМ и за 32,3 милиона КМ виша је него у истом мјесецу прошле године, а такође је забиљежен раст наплате и код директних пореза и доприноса, те код осталих јавних прихода.

Filter 2019