Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Положени вијенци на споменик у Барама код Сокоца

Извор: Срна

У Барама код Сокоца данас је служен помен и положено цвијеће на споменик у овом селу на коме су уписана имена 33 српска борца и пет цивилних жртава погинулих у минулом рату.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац Жељко Лалић рекао је тим поводом новинарима да је обавеза чланова Борачке организације да се сјећају погинулих бораца, да се заједно са њиховим породицама помоле за њих и да их никада не забораве.

– Доста жртава је дало подручје Бара и знамо да су били на самој линији разграничење скоро све вријеме рата и да су сачували свој простор, да непријатељ никада није успио да уђе на ово подручје – навео је Лалић.

Он је додао да је споменик у центру мјесне заједнице Баре освјештан 2018. и потсјетио да је циљ да у сваком мјесном одбору ове организације буде подигнуто спомен обиљежје, што је већином и урађено.

Предсједник мјесног одбора Борачке организације Баре Млађен Милинковић нагласио је да се потомци, саборци и мјештани код споменика у Барама окупе сваке друге суботе у јуну и да заједно одају почаст погинулима у одбрани Републике Српске.

Он је изразио жаљење што нису обезбијеђени бољи услови за живот људи и селу Баре коме недостаје одговарајући пут до центра општине, као и због тога што све више људи одлази у друге средине.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца Борачке организације Соколац Марко Јовановић рекао је да је ово спомен обиљежје свједочење једног времена у коме је народ овог краја дао све од себе, па и своје животе, да би данас Републике Српска живјела онако како и треба.

– Нажалост, на споменику су имена младих људи који су дали своје животе у борби за боље сутра овога народа, али би требало много више пажње посветити породицама погинулих, посебно код запошљавања – нагласио је Јовановић.

Он је захвалио локалној управи на Сокоцу, за коју је истакао да је учинила све да стамбено збрине скоро све породице из карегорија погинулих и несталих српских бораца.

Спомен обиљежје у селу Баре, удаљеном од Сокоца око 26 километара, изградили су мјештани за 33 српска борца погинула у минулом рату на ратиштима широм Српске, те имена пет цивила страдалих у минулом рату, међу којима је и старица рођена 1907. године.

Filter 2019