Wed. Aug 10, 2022
ћирилица /латиница

Отворена изложба икона и фресака Рудничко-таковског краја

Извор: Срна

Изложба “Иконе и фреске Рудничко-таковског краја” Kултурног центра Горњи Милановац отворена је вечерас у Kултурном центру Источно Ново Сарајево у оквиру манифестације “Принципови дани“.
Историчар умјетности и један од аутора изложбе Радош Гачић рекао је Срни да је то репрезентативна изложба на којој су представљене необичне и ријетке иконе и фреске из два манастира и 20 цркава, углавном сеоских, те четири цркве брвнаре, из Рудничко-таковског краја.

“У свакој од тих манастира и цркава, као историчар умјетности, успио сам да нађем необичне и ријетке иконе, које смо снимили и затим израдили као слике на платну, опремили тако да се њима може лако манипулисати и да се могу транспортовати како би стигле што даље и како би их видјело што више људи”, навео је Гачић.

Према његовим ријечима, на иконама и фрескама одражава се дух сликарства 17, 18. и нарочито 19. вијека који је преовладавао у Рудничко-таковском крају, познатом по Таковском устанку и веома плодном времену обнове цркава и манастира за вријеме владавине Милоша Обреновића.

“На иконама и фрескама видљиво је неколико сликарских школа и неколико важних умјетника тог времена, сликара живописаца који су остварили импозантно дјело у Рудничко-таковском крају“, закључио је Гачић.

Он је подсјетио да је изложба до сада приказана у Фочи, Бијељини и Вишеграду, а да се надају да ће бити постављена и у Требињу, Палама и другим мјестима у Републици Српској.

Уз Гачића, аутор изложбе је и Бобан Стефановић, уредник филмског програма Kултурног центра у Горњем Милановцу.

Изложба ће бити отворена до 11. јула.

Kултурни центри Источно Ново Сарајево и Горњи Милановац данас су потписали Меморандум о сарадњи.

Манифестација “Принципови дани” траје до 30. јуна.

Filter 2019