Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Ове године почиње гасификација Јахорине и Пала

Аутор: Филтер/М.К.

„Већ сада са сигурношћу можемо рећи да ће бити довољно гаса и да ћемо имати једну од најбољих цијена у Европи“, рекао је Недељко Елек, нови директор предузећа „Сарајево гас“ Источно Сарајево.

Упркос тешким временима на свјетском нивоу, инвестиције у гасну мрежу неће стати, поручује Елек, најављујући гасификацију Пала и Јахорине.

„У најскорије вријеме почињемо са изградњом гасовода до Јахорине а једним краком ће се спустити до Пала. У овој години можемо очекивати гасификацију Јахорине и долазак гасовода до Пала. Све су то озбиљни пројекти за које нам је потребна подршка свих нивоа власти“, рекао је Елек.

Он је појаснио да ће се гасовод ширити преко Требевића до Јахорине, а један крак ће се са Јасика спустити у Пале.

Тренутно стање је такво да гас у БиХ улази на Шепку, одакле се снабдијевају сви потрошачи у БиХ. Иако предузеће “Гас-Рес” снабдијева гасом подручје Републике Српске, не снабдијева “Сарајево гас” Источно Сарајево. Разлог лежи у чињеници да транспортни и дистрибутивни гасоводи до дистрибутивног система ове компаније пролазе кроз Федерацију БиХ и “Сарајево гас” Источно Сарајево је принуђено да природни гас купује од субјеката из Федерације БиХ.

Одговарајући на питање о сигурности снадбијевања гасом и цијенама, с обзиром на то да гас у Источно Сарајево долази преко Сарајева, Елек је потврдио да је јутрос о томе говорио на састанку у Влади Федерације.

“Сарајево гас“ ће сигурно куповати гас од „Гас-Рес“-а. Наравно, понашаћемо се тржишно и мислим да није проблем ни да купујемо од „БХ-Гас“-а или „Енергоинвеста“ ако будемо имали добру цијену. Сада је неким чудним уредбама Владе Федерације које нису законите ни у складу са тржишним пословањем, забрањен проток „Гас-Рес“-а кроз гасовод „Енергоинвеста“а кроз наш гасовод тече нормално и један и други гас. Мислим да ћемо партнерски врло брзо ријешити тај однос и „Сарајево гас“ ће бити купац „Гас-Рес“-а“, изјавио је Елек.

Елек се данас састао са Сташом Kошарцем, министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ. Након састанка је поручено да ће носилац поменутих активности бити Министарство спољне трговине и економских односа.

„Радује ме да постоји визија развоја локалне компаније у Источном Сарајеву. Морамо бити свјесни чињенице да је Сарајево најзагађенији град у Европи у зимском периоду. Ово је адекватна политика која жели да обезбиједи довољне количине гаса и да се постојећа мрежа прошири и то заиста заслужује подршку свих нивоа власти“, рекао је Kошарац.

Kошарац је подсјетио да БиХ има преузете одредбе и заговара одређене политике у области екологије, али да је гас на нивоу ентитета. То значи да је могућа сарадња између Републике Српске и Федерације БиХ како би се ријешили проблеми у области екологије, те обезбиједили нови енергенти.

„Амбиција Министарства је да, у партнерству са ентитетским институцијама, заговара потписивање међународних споразума који би подразумијевали имплементацију јужне интерконекције која је значајна за ФБиХ, али исто тако и нове источне интерконекције која је значајна за РС. Вјерујем да до љета те Споразуме можемо имати на Савјету министара“, рекао је Kошарац.
Он сматра да је то добра основа за наредну активност гасификације РС и БиХ и да ту политичких предрасуда не би требало бити.

„Република Српска је имплементирала све стандарде у области енергетике, задате од Европске енергетске заједнице, а прије свега производња електричне енергије и гаса. Жао ми је што је застој у ФБиХ евидентан, али вјерујем да ће и Влада Федерације сустићи РС у томе како бисмо могли одређене активности реализовати“, додао је Kошарац.

Filter 2019