Fri. Aug 19, 2022
ћирилица /латиница

Обиљежен дан Прве романијске пјешадијске бригаде

Фото: Срна

Извор: РТРС

Поводом обиљежавања 30 година од оснивања Прве романијске пјешадијске бригаде у Хан Пијеску је данас служен парастос у Цркви Светог Пантелејмона а након тога положени су вијенци и цвијеће поред Централног споменика погинулим борцима Војске Републике Српске.

Бригада је имала 8.000 бораца, а из њених редова погинуло је 379 бораца.

Сокочанка Винка Ђуровић је у одбрамбено-отаџбинском рату изгубила сина Жељка који је имао 19 година и супруга Миодрага са непуних 46 година и како је рекла, већ 28 година носи рану која не зараста. Од туге није могла да говори пред камерама.
За ратне заслуге Прва романијска пјешадијске бригаде, одликована је Орденом Петра Мркоњића.

“Радила је на организовању народа за оружани отпор на овом подручју тако да су формирани одређени батаљони у Власеници, Хан Пијеску, Рогатици и Милићима”, рекао је Душан Савчић начелник ратног штаба Прве романијске пјешадијске бригаде.

Свакодневно је требало водити бригу о храни и опреми за 8000 бораца али је задатак добром организацијом успјешно обављен.

“Нисмо одбранили Југославију, али јесмо одбранили српски народ са лијеве обале Дрине и јесте први пут је успостављена држава која се зове Република Српска на томе свим борцима морамо да честитамо и данас 30 година касније”, додао је Бранимир Ђурковић помоћник команданта за позадину у Првој романијској пјешадијској бригади.

Поводом обиљежавања Дана Прве романијске пјешадијске бригаде у Хан Пијеску одржан је народни сабор.


Filter 2019