Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Обавјештење о проналаску неексплодиране направе и планираној неутрализацији

Извор: Филтер

Из Општине Источна Илиџа обавјештавају да је приликом уређења ријечног корита ријеке Жељезнице пронађена неексплодирана направа, са димензијама дужине 170 цм, пречника 40 цм и приближно масе 100 кг.

“Општина Источна Илиџа је обавијестила надлежне службе о проналаску НУС-а, а извиђањем ЕОД тима Пале „А“  утврђено је да се вјероватно ради о импровизованом убојном средству из протеклог рата које је тзв. Армија БиХ правила у импровизованим радионицама”, наводи се у обавјештењу.

Узимајући у обзир локацију на којој је направа нађена и близину насеља потребно је извршити детаљну идентификацију и стање НУС-а, те урадити процјену опасности. Предвиђено је да се наведена активност обави у петак, 24. јуна са почетком у 11.00 часова.

Ако се докаже да је могуће помјерање НУС-а, неутрализација ће се обавити исти дан уз придржавање безбједносних и других процедура.

Уколико се утврди да се ради о упаљачима за које није дозвољено помјерање НУС-а, израдиће се заштитни земљани радови на локацији и извршити неутрализацију НУС-а на лицу мјеста.

Из Општине Источна Илиџа обајвештавају становништво да је у петак, 24. јуна потребно спровести сљедеће мјере безбједности :

1.Отварање свих застакљених површина и привремено удаљавање становништва у полупречнику 300 метара од НУС-а,

2. Забрана кретања у полупречнику од 500 метара,

3. Упозоравање становништва о активностима на плупречнику 1000 метара;

Општина Источна Илиџа ће, заједно са РУЗЦ РС, ПС Источна Илиџа, ЦЗ И. Илиџа и Хитном помоћи вршити надзор над провођењем ове активности и вршити обезбјеђивање лица мјеста.

Из Општине апелују на грађане да због личне безбједности поштују наведене мјере и и прате упутства надлежних служби.

Filter 2019