Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

На Универзитет у Источном Сарајеву планиран упис 1.693 бруцоша

Фото: Фото Васке

Извор: Срна

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Kулић изјавио је да је у академској 2022/23. години планиран упис 1.693 студента на први циклус студија на 49 студијских програма.

Наводећи да се Универзитет у Источном Сарајеву задржао на квотама од прошле године, Kулић је рекао да ће се од планираног броја уписаних студената њих 1.231 финансирати из буџета Републике Српске, 224 самофинансирајућа, 141 студент страни држављанин, те 97 ванредних.

Према његовим ријечима, новина је да је у овој академској години расписан конкурс за пријем прве генерације студената на студијски програм агромедитеранска производња, који је лиценциран 2013. године, али до сада није био довољан број заинтересовани кандидата, тако да није била уписана ниједна генерација.

Фото: Фото Васке

“Морам да изразим задовољство и захвалност Требињу и његовом градоначелнику на несебичној помоћи и подршци у опремању просторија за овај нови студијски програм”, рекао је Kулић новинарима у Источном Сарајеву.

Kада је ријеч о другом циклусу студија, Kулић је навео да је Униерзитет планирао упис 889 студената – 433 чије ће се школовање финансирати из буџета Републике Српске, 239 студената који ће сами финансирати своје школовање, 76 страних држављана и 141 ванредни студент.

Он је рекао да у другом циклусу студија нема нових студијских програма, те истакао да се сваке године врши модернизација студијских програма – процедура која је дефинисана законом, а врши се промјена наставних планова, прије свега програма, односно њихово прилагођавање потребама тржишта рада, савременим студијским програмима у Европи и свијету.

Говорећи о трећем циклусу студија у академској 2022/23. години, ректор Универзитета у Источном Сарајеву је рекао да је конкурс расписан за 11 студијских програма, који су били и претходних година.

Према његовим ријечима, на овај циклус је планиран упис 91 студента.

“Kада је ријеч о овом циклусу студија, у ресорном министарству је у процедури шест нових студијских програма и то на Богословском факултету у Фочи, на Музичкој академији вокално-инструментални студијски програм, те на Економском факултету Пале, Факултету пословне економије у Бијељини и два студијска програма на Факултету за производњу и менаџмент”, рекао је Kулић, те додао да се очекује да ово буде реализовано у академској 2023/24. години.

Фото: Фото Васке

Он је подсјетио да је конкурс за упис студената на Универзитет у Источном Сарајеву за академску 2022/23. годину расписан 8. јуна, те да већ од 20. јуна очекују прјављивање кандидата, будућих студената на поједине студијске програме.

“Пријава кандидата је од 20. до 24. јуна за први циклус студија, пријемни испит ће бити одржан 27. и 28. јуна, углавном на свим факултетима, осим Медицинског, те Музичке и Ликовне академије, гдје ће се пријемни испити одржати у два дана, док ће 29. јуна бити објављени резултати првог уписног рока, а онда почиње упис студената од 4. јула”, рекао је Kулић.

Пријем докумената на други, али и трећи циклус студија, према његовим ријечима, почиње од 20. јуна до 21. октобра, а 23. октобра је пријемни испит, након чега слиједи упис примљених кандидата.

Он је истакао да очекује већи упис студената на Медицинском факултету, на стоматологији за стране студенте на енглеском језику, али и на Електротехничком факултету, Машинском, те Ликовној академији у Требињу, али и на другим факултетима, који су имали припремну наставу за упис студената.

Kулић је изразио задовољство кампањом уписа коју су факултети одрадили за академску 2022-2023. годину, те додао да постоји и зебња и стрепња, имајући у виду чињеницу демографских прилика у којима се налази овај универзитет, али и цијели простор.

Он је подсјетио и на миграцију студената, посебно из Херцеговине према универзитетима у окружењу, те позвао свршене средњошколце да упишу овај универзитет, јер се на њему ради изузетно квалитетно.

“На видимо ниједан разлог да иду на неки универзитет у окружењу, кад овдје могу добити адекватно, квалитетно образовање, а пажњу, поштовање и посвећеност сигурно неће добити ни на једном универзитету у регији”, поручио је ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

Filter 2019