Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

На Тјентишту обиљежавање 79 година од Битке на Сутјесци

Извор: Срна

Полагањем вијенаца на Спомен-костурницу у Националном парку “Сутјеска” на Тјентишту почело је обиљежавање 79 година од битке на Сутјесци, у којој је животе изгубило више од 7.500 припадника Народноослободилачког покрета /НОП/.

Вијенце су, између осталих, положили изласланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић.

Обиљежавању присуствује и делегација Народне скупштине Републике Српске коју чине посланици Радован Вуковић и Споменко Стојановић, као и већи број грађана и поштовалаца антифашистичког покрета из Српске, Србије, Црне Горе и других земаља.

Организатор обиљежавања је Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Битка на Сутјесци је трајала од 15. маја до 15. јуна 1943. године и Нијемци су ангажовали укупно 127.000 војника, тешку артиљерију, авијацију наспрам 22.000 бораца НОП-а који су имали 3.000 рањеника. Током битке погинула су 7.543 припадника НОП-а.

У њемачким архивама ова операција назива се “Шварц” и организована је у намјери да се елиминишу НОП и Југословенска војска у отаџбини, те онемогући искрцавање савезничких снага на Балкан.

Filter 2019