Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Na Ravnoj planini u toku izgradnja hotelskog i apartmanskog naselja

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

Ravna planina predstavlja jedan od najznačajnijih centara turističke ponude opštine Pale i grada Istočno Sarajevo. Ovaj krajolik je prirodno izolovan, bogat šumom, biljnim i životinjskim svijetom, ali i atraktivnim turističkim sadržajima.

Od Pala, preko Ravne planine, pa do Jahorine, vode obilježene planinarske staze. Ova planina je oduvijek bila raj za planinare i ljubitelje prirode, a morfologija terena pruža mogućnosti organizovanja sportskih i turističkih priredbi, kako ljeti, tako i tokom zime.

Ski-centar Ravna planina udaljen je samo tri kilometra od centra Pala. Uređeno je 12 kilometara ski staza, a glavna staza dužine 1400 metara koristi se i za održavanje FIS trka. Ovo skijalište je povezano stazom za nordijsko skijanje i stazom za motorne sanke, sa mogućnošću rekreativnog alpskog skijanja.

U ovom centru, u proteklih nekoliko godina, razvijeni su različiti turistički i sportski kapaciteti.

Od vizije do prepoznatljive turističke destinacije

Kada je, prije otprilike deceniju, paljanski privrednik Veljko Golijanin počeo da polako realizuje ideju o izgradnji kabinske gondole na periferiji Pala, na lokalitetu Ravne planine, niko nije mogao predpostaviti da će za samo nekoliko godina to područje postati značajna turistička destinacija u Istočnom Sarajevu, ski centar u kojem se održavaju najznačajnija evropska i svjetska takmičenja, ali i savršeno mjesto za ljetni odmor.

Golijanin, tvorac ideje o Ravnoj planini kao turističkoj destinaciji opštine Pale,  kaže da su mnogi bili sumnjičavi u vrijeme kada je predstavio svoju ideju o kabinskoj gondoli i izgradnji skijališta na, do tada,  turistički neeksploatisanom lokalitetu.


Veljko Golijanin ističe da je protekla zimska turistička sezona bila najuspješnija od osnivanja ovog ski centra.

„Svaki dan je sve bilo popunjeno, bilo je fantastično, takvu zimu nismo imali otkako postoji i radi ovaj centar“, kaže Golijanin i dodaje da su sada obezbijeđeni i smještajni kapaciteti, što je ranije nedostajalo ovom turističkom kompleksu.

„Ovih dana useljavamo oko 100 stambenih jedinica, čija je gradnja u međuvremenu završena, što će upotpuniti ponudu ove turističke destinacije. Sada će naši gosti moći da ovdje borave po nekoliko dana, a da, usput, posjete i Jahorinu, Pale i okolinu“, naglasio je Golijanin.

On je rekao da je već počela gradnja još sedam novih apartmanskih objekata za smještaj gostiju.

Uskoro dva hotela na Ravnoj planini

U okviru turističkog kompleksa Ravne planine počela je izgradnja novog apart – hotela površine oko 7.000 metara kvadratnih. „Osim toga, postojeći objekat u kojem se nalazi restoran, biće proširen na oko 5.000 kvadratnih metara i tu bi trebalo da bude izgrađen još jedan, manji hotel sa svim pratećim sadržajima, garažom, bazenom i spa centrom, što će u potpunosti zaokružiti ovaj turistički kompleks“, najavio je Golijanin.

Cilj ovih investicija, navodi Veljko Golijanin, jeste da se privuče što više gostiju iz regiona, te da se oni zadrže po nekoliko dana na ovom podrčju, gdje će imati sve neophodne sadžaje, smještaj, restoranski i ugostiteljski dio, sadržaje za opuštanje, odmor i rekreaciju, trgovinu u kojoj će moći da kupe potrebne artikle, ambulantu, apoteku.

„U planu je i formiranje turističke agencije koja bi trebalo da djeluje u okviru centra, a koja će nuditi gostima paket aranžmane koji će uvezati Ravnu planinu i ostale turističke destinacije iz okruženja“, istakao je Golijanin.

Proširenje kapaciteta i novi sadržaji za predstojeću ljetnu sezonu

Vlasnik ovog centra najavljuje i proširenje kapaciteta za predstojeću ljetnu sezonu, kao i nove sadržaje.

„Pripremamo se za ljetnu sezonu i kompletiramo ponudu oko jezera, proširili smo kupalište i obezbijedili zabavni sadržaj za djecu i nove ležaljke“, pojašnjava Golijanin i dodaje da ljubitelji vožnje kroz prirodu mogu da iznajme i ‘četverotočkaše’.

Kao posebna adrenalinska ponuda u Ski centru „Ravna planina“ izdvaja se vožnja na zip lajnu iznad jezera.

U okviru ovog centra ima više od 30 kilometara biciklističkih staza, a turistima je na raspolaganju oko 100 brdskih bicikala koje mogu da iznajme za vožnju planinom.

„Dajemo prednost biciklizmu u odnosu na vožnju kvadovima, jer je važna promocija zdravog načina života i očuvanja prirode. I naša gondola, odnosno, kabina, prilagođena je za prevoz bicikala. Biciklizam je izuzetno popularan u cijelom svijetu, kao profesionalni sport, amaterska sportska disciplina, ali i kao rekreativna aktivnost, a cijelo ovo naše područje ima sve uslove za razvoj biciklizma“, rekao je Golijanin, dodavši da, osim staza za rekreativce, postoje i zahtjevnije staze za ljubitelje ekstremnijih oblika biciklizma.


On je najavio i izgradnju ferate, koja se pokazala kao atraktivan turistički proizvod, na stijenema na izlazu gondole.

Golijanin kaže da područje Sarajevsko-romanijske regije posjeduje ogroman turistički potencijal i brojne prirodne ljepote koje treba predstaviti potencijalnim gostima.

„Kod nas se veoma lijepo može živjeti od turizma, ali svi zajedno treba da uzložimo više napora i truda da napravimo povoljan ambijent za investicije i dolazak značajnijeg broja turista na ove prostore. Imamo sve uslove da ovaj kraj postane prepoznatljiva regionalna turistička destinacija, ne samo zimi, nego i u ljetnim mjesecima“, zaključuje Golijanin.

Vlasnik turističkog centra Ravna planina poručuje da je i bezbjednost gostiju veoma važna, zbog čega su na ulazu postavljene rampe, kako bi zaposleni mogli da kontrolišu ulazak i izlazak svih posjetilaca. Cijena cjelodnevnog korišćenja parkinga je pet konvertibilnih maraka, a prvih 30 minuta je besplatno.

Golijanin kaže da su cijene usluga u ugostiteljskim objektima u ovom centru povoljne, prate cijene restorana i kafe barova u Palama i Istočnom Sarajevu, jer nisu željeli da postanu nepristupačni za lokalno stanovništvo.


Filter 2019