Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Miličević se povukao: Šaroviću otvoren put za kandidaturu

Izvor: N1

Predsjednik Glavnog odbora SDS i načelnik opštine Teslić Milan Miličević odustao je od potencijalne kandidature za srpskog člana Predsjedništva BiH ispred ove partije.

Pismeno se obratio vrhu stranke, čime ih je obavijestio da je odustao od potencijalne kandidature za člana Predsjedništva BiH.

Članovima Predsjedništva SDS-a poslao je pismo, jer kako kaže nije u mogućnosti da prisustvuje današnjem sastanku.

Navodi da je ovakav potez logičan slijed nakon što mu je lider stranke Mirko Šarović na prošloj sjednici predložio da razmisli o povlačenju kandidature, jer bi ona mogla da dovede do podjele u stranci.

“Smatram da predsjednik stranke već dugo stvara preduslove i ambijent za svoju kandidaturu na koju po mišljenju mnogih ima pravo kao predsjednik. Na prošloj sjednici Predsjedništva, predsjednik SDS-a je predložio da do sljedeće sjednice, a koja se upravo danas održava, razmislim o povlačenju svoje kandidature da ne bi došlo do podjele u stranci i preglasavanja te da se predsjedniku SDS-a omogući kandidatura. Kao racionalan čovjek sa mnogo političkog i životnog iskustva želim predsjedniku Srpske demokratske stranke, koji svojom funkcijom ima pravo prvog izbora, uspješnu kampanju i da nas sa svojim ličnim optimizmom dovede do pobjede”, napisao je Miličević u pismu čija nam je autentičnost potvrđena.

Prenosimo šta je napisao Predsjedništvu stranke:

“Poštovane kolege, članovi Predsjedništva SDS-a, danas je jedan od najvažnijih i najsrećnijih dana u mom životu. Danas, nakon starijeg sina Aleksandra i njegove supruge Ane, i moj mlađi sin Jovan postaje ljekar.

Danas neću prisustvovati sjednici Predsjedništva. Prisustvovaću odbrani Diplomskog rada mog sina koja se održava upravo za vrijeme održavanja sjednice. Priznaćete, veoma jak razlog.

Iako su organizatori upoznati s tim, iako sam to nekoliko puta naglašavao, zakazati sjednicu Predsjedništva SDS baš u tom momentu kada ja nisam u mogućnosti prisustvovati iz navedenih razloga, govori mnogo.

Ipak, potrebno je da vam se obratim, a pošto sam (ne)svjesno onemogućen da prisustvujem samoj sjednici, to činim na ovaj način.

SDS kao najveća opoziciona partija trebala je odavno da provede proceduru izbora kandidata za jednu od pojedinačnih funkcija za predstojeće izbore te da ga što prije promoviše i krene u kampanju. To do danas nije urađeno.

Više puta sam sugerisao na neophodnost ranije kandidature i da ja, ukoliko bih bio predložen, o eventualnoj kandidaturi mogu razmišljati do razumnog vremena, a koje mislim da je odavno prošlo.

Pogrešno je i da o tome odlučuje jedan ili dva čovjeka, pa bio to ja ili bilo ko drugi. Procedura odabira kandidata trebalo je da prođe kroz Opštinske i Gradske odbore Srpske demokratske stranke, što nije učinjeno, a sada je za to kasno.

Nadam se da u SDS-u ipak postoji plan za pobjedu koji će promijeniti ovu lošu vlast u RS. Plan kojim ćemo građanima ponuditi da nam povjere svoj glas, ali i stvoriti u ovom kratkom periodu organizaciju koja će to ispromovisati, ali i sačuvati izbornu volju građana.

Poštovani članovi Predsjedništva,

smatram da predsjednik stranke već dugo stvara preduslove i ambijent za svoju kandidaturu na koju po mišljenju mnogih ima pravo kao predsjednik. Njegovo legitimno pravo je da u tom slučaju preuzme odgovornost i da u tu svrhu iskoristi preduslove i unutarstranačke mehanizme koji su stvoreni po njegovim zamislima.

Sve ostalo bi, po mišljenju predsjednika Srpske demokratske stranke i jednog dijela rukovodstva, bila podjela stranke i opstrukcija. Na prošloj sjednici Predsjedništva, predsjednik SDS-a je predložio da do sledeće sjednice, a koja se upravo danas održava, razmislim o povlačenju svoje kandidature da ne bi došlo do podjele u stranci i preglasavanja te da se predsjedniku SDS-a omogući kandidatura.

Kao racionalan čovjek sa mnogo političkog i životnog iskustva želim predsjedniku SDS, koji svojom funkcijom ima pravo prvog izbora, uspješnu kampanju i da nas sa svojim ličnim optimizmom dovede do pobjede.”

Filter 2019