Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Миличевић се повукао: Шаровићу отворен пут за кандидатуру

Извор: Н1

Предсједник Главног одбора СДС и начелник општине Теслић Милан Миличевић одустао је од потенцијалне кандидатуре за српског члана Предсједништва БиХ испред ове партије.

Писмено се обратио врху странке, чиме их је обавијестио да је одустао од потенцијалне кандидатуре за члана Предсједништва БиХ.

Члановима Предсједништва СДС-а послао је писмо, јер како каже није у могућности да присуствује данашњем састанку.

Наводи да је овакав потез логичан слијед након што му је лидер странке Мирко Шаровић на прошлој сједници предложио да размисли о повлачењу кандидатуре, јер би она могла да доведе до подјеле у странци.

“Сматрам да предсједник странке већ дуго ствара предуслове и амбијент за своју кандидатуру на коју по мишљењу многих има право као предсједник. На прошлој сједници Предсједништва, предсједник СДС-а је предложио да до сљедеће сједнице, а која се управо данас одржава, размислим о повлачењу своје кандидатуре да не би дошло до подјеле у странци и прегласавања те да се предсједнику СДС-а омогући кандидатура. Kао рационалан човјек са много политичког и животног искуства желим предсједнику Српске демократске странке, који својом функцијом има право првог избора, успјешну кампању и да нас са својим личним оптимизмом доведе до побједе”, написао је Миличевић у писму чија нам је аутентичност потврђена.

Преносимо шта је написао Предсједништву странке:

“Поштоване колеге, чланови Предсједништва СДС-а, данас је један од најважнијих и најсрећнијих дана у мом животу. Данас, након старијег сина Александра и његове супруге Ане, и мој млађи син Јован постаје љекар.

Данас нећу присуствовати сједници Предсједништва. Присуствоваћу одбрани Дипломског рада мог сина која се одржава управо за вријеме одржавања сједнице. Признаћете, веома јак разлог.

Иако су организатори упознати с тим, иако сам то неколико пута наглашавао, заказати сједницу Предсједништва СДС баш у том моменту када ја нисам у могућности присуствовати из наведених разлога, говори много.

Ипак, потребно је да вам се обратим, а пошто сам (не)свјесно онемогућен да присуствујем самој сједници, то чиним на овај начин.

СДС као највећа опозициона партија требала је одавно да проведе процедуру избора кандидата за једну од појединачних функција за предстојеће изборе те да га што прије промовише и крене у кампању. То до данас није урађено.

Више пута сам сугерисао на неопходност раније кандидатуре и да ја, уколико бих био предложен, о евентуалној кандидатури могу размишљати до разумног времена, а које мислим да је одавно прошло.

Погрешно је и да о томе одлучује један или два човјека, па био то ја или било ко други. Процедура одабира кандидата требало је да прође кроз Општинске и Градске одборе Српске демократске странке, што није учињено, а сада је за то касно.

Надам се да у СДС-у ипак постоји план за побједу који ће промијенити ову лошу власт у РС. План којим ћемо грађанима понудити да нам повјере свој глас, али и створити у овом кратком периоду организацију која ће то испромовисати, али и сачувати изборну вољу грађана.

Поштовани чланови Предсједништва,

сматрам да предсједник странке већ дуго ствара предуслове и амбијент за своју кандидатуру на коју по мишљењу многих има право као предсједник. Његово легитимно право је да у том случају преузме одговорност и да у ту сврху искористи предуслове и унутарстраначке механизме који су створени по његовим замислима.

Све остало би, по мишљењу предсједника Српске демократске странке и једног дијела руководства, била подјела странке и опструкција. На прошлој сједници Предсједништва, предсједник СДС-а је предложио да до следеће сједнице, а која се управо данас одржава, размислим о повлачењу своје кандидатуре да не би дошло до подјеле у странци и прегласавања те да се предсједнику СДС-а омогући кандидатура.

Kао рационалан човјек са много политичког и животног искуства желим предсједнику СДС, који својом функцијом има право првог избора, успјешну кампању и да нас са својим личним оптимизмом доведе до побједе.”

Filter 2019