Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Mali Zejtinlik- svjedočanstvo žrtve naroda Sarajevsko-romanijske regije

Izvor: Srna

Narod Sarajevsko-romanijske regije dao je ogromnu žrtvu za stvaranje Republike Srpske, o čemu najbolje svjedoči vojničko groblje “Mali Zejtinlik” i brojni spomenici širom ove regije, izjavio je danas na Sokocu predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić na obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

Ostojić je istakao da se specifičnost borbe naroda ove regije ogleda u tome što su u ratu svojom borbom i žrtvom sačuvali vjekovna ognjišta, da bi se, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, napuštajući svoje domove opet žrtvovali za Republiku Srpsku.

“Narod Sarajevsko-romanijske regije sada živi širom Republike Srpske, ali i van njenih granica. Veliki dio tog stanovništva danas živi u mojoj Bijeljini i smatram da smo učinili sve da se ti ljudi u našem gradu osjećaju kao ravnopravni građani”, rekao je Ostojić.

On je istakao i da mjesto predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske nije doživio kao privilegiju već kao obavezu i odgovornost, posebno imajući u vidu stanje u okviru boračko-invalidske zaštite i same Boračke organizacije.

“Moj zadatak biće da najviše radim na jedinstvu srpskog naroda, kao najpotrebnijem faktoru za opstanak Srpske. To nam je usud i na popravljanju tog stanja svi ćemo raditi”, istakao je Ostojić.

On je podsjetio da se ove godine obilježava 30 godina od deklaracije Narodne skupštine o proglašenju Republike Srpske, kojom su stvorene njene institucije, koje su toj formi dale suštinu.

“Obilježili smo i 30 godina od stvaranja Vojske Republike Srpske čiji su pripadnici sa puškom u rukama odbranili ono što je 1992. godine proglašeno. Srpska je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma stekla međunarodno priznanje i ona će vječno živjeti, ako je budemo čuvali u miru, kao i u ratu”, poručio je Ostojić.

Osim toga što Boračka organizacija Republike Srpske u svojim osnovnim ciljevima ima njegovanje tradicije Odbrambeno-otadžbinskog rata, Ostojić kaže da im je zadatak da se zalažu i bore za prava kategorija koje zastupaju jer situacija na tom polju nije najsjajnija.

“Moraćemo još puno da radimo. Od institucije Srpske za rješavanje ovih pitanja tražim da se sa nama založe još više i da to stanje značajno popravimo, jer su borci svojom žrtvom to i zaslužili”, naglasio je Ostojić.

Na Sokocu i Ravnoj Romaniji danas se obilježava herojska odbrana Sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojoj je živote položilo više od 4.000 srpskih boraca.

Tim povodom je na groblju “Mali Zejtinlik” služen pomen za sve poginule srpske borce, a potom su položeni vijenci i cvijeće na Centralni krst. Na ovom vojničkom groblju sahranjeno je 949 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Parastos poginulima služen je potom u Manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, na čijim su zidovima u unutrašnjosti ispisana imena više od 4.000 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Odbrana Sarajevsko-romanijske regije bila je jedan od najtežih zadataka koje je izvršila Vojska Republike Srpske, odnosno Sarajevsko-romanijski korpus tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Korpus je formiran 22. maja 1992. godine prema nalogu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Sjedište Korpusa bilo je u Lukavici. Korpus je bio razmješten na širem području Sarajeva, imao je 15.000 do 18.000 boraca naspram daleko brojnijih snaga Prvog i Drugog korpusa takozvane Armije BiH. Jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa bile su u dvostrukom obruču.

Neprijateljske snage pokušale su izvesti 35 ofanziva i pokušaja uništenja Sarajevsko-romanijskog korpusa. U borbama tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo je više od 4.000 boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa, dok ih je oko 10.000 ranjeno.

Filter 2019