Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Keserović: Dojave o bombama metoda specijalnog rata, biće ih još

Izvor: Glas Srpske

Policija u Srpskoj očekivala je dojave o postavljenim bombama u školama širom Srpske. To je sada opterećenje za njih i sve snage usmjerene su na protivdiverzione preglede objekata, rekao je “Glasu Srpske“ profesor sa Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Dragomir Keserović.

Naglasio je da su dojave o postavljenim bombama u školama dodatni posao za policiju Srpske.

“Dojave o postavljenim bombama su trenutno opterećenje za policiju, ali oni su bili spremni za to to jer su i Srbija ali i druge države koje se nisu priključile masovnim sankcijama protiv Rusije izloženi anonimnim prijavama o postavljenim, eksplozivnim napravama”, naveo je Keserović.

Naglasio je, međutim, da bi ovakva dešavanja mogla iscrpjeti u potpunosti policiju. “To su metode specijalnog rata. One su vjerovatno koordinisane iz država koje vrše pritisak na Republiku Srpsku i Srbiju u smislu da su morale da se  pridruže, kako oni kažu, tim evropskim vrijednostima. Sada se postavlja tu niz pitanja šta su to evropske vrijednosti i kako se tumače i da li važe jednako za sve”, podvukao je Keserović.

Očekuje da dojava o postavljenim  bombama bude još idućih dana.

“Bilo je pitanje trenutka kada će se to iz Srbije prenijeti na Republiku Srpsku. Malo je to podstakla možda i jučerašnja inauguracija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kojoj su prisustvovali naši zvaničnici i sa koje su poslate poruke o usaglašenim stavovima po pitanju zaštite i interesa srpskog naroda u Srpskoj i Srbiji”, naveo je Keserović.

Naglasio je da je zabrinjavajući i sadržaj mejla u kojem su navedeni i masovniji napadi.

“To nije bezazleno, takve stvari imamo na Zapadu. Svjedoci samo čestih slučajeva u Americi da pojedinci sa psihosomatskim poremećajima i psihičkim problemima u namjeri da dođu u centar pažnje i da se priča o njima vrše masovna ubistva i napade u školama ili koledžima. Ta matrica ponašanja izgleda da nalazi sljedbenike i na našim prostorima, tako da je to nešto o čemu u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju. Potrebno je praviti strategiju i planirati neke aktivnosti za preuzimanje mjera da se to sasjeca u korjenu”, podvukao je Keserović.

Filter 2019