Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Кесеровић: Дојаве о бомбама метода специјалног рата, биће их још

Извор: Глас Српске

Полиција у Српској очекивала је дојаве о постављеним бомбама у школама широм Српске. То је сада оптерећење за њих и све снаге усмјерене су на противдиверзионе прегледе објеката, рекао је “Гласу Српске“ професор са Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци Драгомир Кесеровић.

Нагласио је да су дојаве о постављеним бомбама у школама додатни посао за полицију Српске.

“Дојаве о постављеним бомбама су тренутно оптерећење за полицију, али они су били спремни за то то јер су и Србија али и друге државе које се нису прикључиле масовним санкцијама против Русије изложени анонимним пријавама о постављеним, експлозивним направама”, навео је Кесеровић.

Нагласио је, међутим, да би оваква дешавања могла исцрпјети у потпуности полицију. “То су методе специјалног рата. Оне су вјероватно координисане из држава које врше притисак на Републику Српску и Србију у смислу да су морале да се  придруже, како они кажу, тим европским вриједностима. Сада се поставља ту низ питања шта су то европске вриједности и како се тумаче и да ли важе једнако за све”, подвукао је Кесеровић.

Очекује да дојава о постављеним  бомбама буде још идућих дана.

“Било је питање тренутка када ће се то из Србије пренијети на Републику Српску. Мало је то подстакла можда и јучерашња инаугурација предсједника Србије Александра Вучића којој су присуствовали наши званичници и са које су послате поруке о усаглашеним ставовима по питању заштите и интереса српског народа у Српској и Србији”, навео је Кесеровић.

Нагласио је да је забрињавајући и садржај мејла у којем су наведени и масовнији напади.

“То није безазлено, такве ствари имамо на Западу. Свједоци само честих случајева у Америци да појединци са психосоматским поремећајима и психичким проблемима у намјери да дођу у центар пажње и да се прича о њима врше масовна убиства и нападе у школама или колеџима. Та матрица понашања изгледа да налази сљедбенике и на нашим просторима, тако да је то нешто о чему у наредном периоду треба додатно посветити пажњу. Потребно је правити стратегију и планирати неке активности за преузимање мјера да се то сасјеца у корјену”, подвукао је Кесеровић.

Filter 2019