Fri. Jun 24, 2022
ћирилица /латиница

“Источна алтернатива” организовала акцију даривања крви

Извор: Срна

Чланови Удружења грађана “Источна алтернатива”, Одбор Сарајевско-романијске регије, данас су поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви у Источном Сарајеву организовали акцију даровања ове драгоцјене течности.

Представник Регионалног одбора овог удружења Слободан Милошевић рекао је новинарима да су надлежне институције обавијестили да су спремни да сличне акције организују и у наредном периоду када се за то укаже потреба.

“Спремни смо и да, ако буде било потребно, одређене дозе крви пошаљемо и нашој руској браћи. Ми на тај начин желимо да помогнемо спасавању живота, за разлику од Запада који тамо само шаље наоружање и новац. Ми једним хуманим гестом желимо послати поруку мира, из жељу да се сукоби што прије окончају”, поручио је Милошевић.

Шеф Службе за трансфузију Источно Сарајево Јелена Стојановић Лукић захвалила је Удружењу грађана “Источна алтернатива” што су на данашњи дан одлучили да помогну прикупљању свјежих доза крви, које су увијек потребне, али и истакну значај добровољног даривања и чињенице да је то једини лијек који се не може направити.

“Ова акција нам је посебно значајна јер нам је потребно негативних крвних група, које су рјеђе, а број пацијената са оваквим крвним групама је у порасту”, навела је Лукићева.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Госпава Пејић изразила је задовољство што се на данашњу акцију одазвао значајан број давалаца, те што је забиљежен већи број лица који су први пут даровала крв.

Пејићева је подсјетила да ово удружења броји више од 5.000 чланова, а да су прошле године имали више од 2.800 активних давалаца.

“Оно што је понос Сарајевско-романијске регије је то што имамо много младих који су активни. Мислим да је ово удружење једно од најмлађих у Републици Српској, па чак и у региону”, нагласила је Пејићева.

Filter 2019