Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Изложен извод из привременог бирачког списка, држављани БиХ да изврше увид

Извор: Срна

Извод из Привременог бирачког списка за опште изборе од данас је изложен јавности до 4. јула, саопштила је Централна изборна комисија БиХ и позвала све држављане БиХ с бирачким правом да изврше увид.

Изборне комисије дужне су да изложе изводе у електронској или у штампаној форми у прописаном року у центру за бирачки списак, мјесним заједницама, на интернет страници општине/града или изборне комисије и другим погодним мјестима утврђеним планом излагања Привременог бирачког списка.

На тај начин бирачи могу да приступе, провјере и изврше исправку или допуну својих података код надлежног органа, те се опредијеле за бирачку опцију /општина, односно мјесто гласања и начин гласања – лично или у одсуству/.

Уколико изборна комисија оцијени да у одређеном насељеном мјесту, због немогућности електронске провјере бирачи неће бити у могућности провјерити своје податке, извод из Привременог бирачког списка за бирачко мјесто које се налази у том насељеном мјесту ће се одштампати и изложити на погодно мјесто за излагање с циљем доступности наведеним бирачима.

ЦИК позива све држављане БиХ с бирачким правом да изврше увид у изводе из Привременог бирачког списка, те да уколико утврде потребу за исправком и допуном својих података одмах контактирају надлежни матични уред и центар за бирачки списак како би се извршиле потребне исправке или допуне.

“Позивамо све оне који имају информацију да се на изводима налазе имена лица која су умрла да о томе одмах обавијесте надлежни матични уред и центар за бирачки списак како би се покренуле процедуре уписа тих лица у матичну књигу умрлих и да би се извршило брисање података тих лица са бирачких спискова који ће се користити за потребе провођења општих избора”, наводи се у саопштењу.

Извод из Привременог бирачког списка израђен је са стањем на дан расписивања избора, односно 4. маја у електронској верзији, по основним изборним јединицама и бирачким мјестима са претходних избора.

Извод не садржи податке о јединственом матичном броју и адреси бирача, те је с тим у вези ЦИК доставила извод из Привременог бирачког списка општинским/градским изборним комисијама.

Из ЦИК-а напомињу да се извод из Привременог бирачког списка излаже на увид јавности у периоду од 120 до 90 дана прије дана одржавања избора.

Излагање извода из Привременог бирачког списка на увид јавности изузетно је значајно у сегменту тачности, ажурности и укупног интегритета Централног бирачког списка, напомињу из ЦИК-а.

Општи избори у БиХ заказани су за 2. октобар ове године.

Filter 2019