Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Додик: Одлука о наметању финансирања избора пораз међународне заједнице

Извор: Глас Српске

Поводом данашњег наметања одлуке о финансирању избора од стране Кристијана Шмита, стижу и бурна реаговања од званичника из Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је одлука Кристијана Шмита о наметању финансирања избора у БиХ пораз међународне заједнице и да се њоме дестабилизује БиХ.
“Ово је пораз међународне заједнице, није наш. Ово је наша побједа, јер показујемо да БиХ не може, а странци показују да су све, што су до сада урадили, погрешно урадили и да је и ова одлука, само једна у низу погрешних одлука која је донесена”, рекао је Додик.

Додик је рекао да је згађен након посљедње одлуке коју је донио Шмит, да се њоме дестабилизује БиХ, као и да шаље порука и сигнал да су они спремни да иду до краја, да креирају листе, одлучују ко ће ићи на изборе, а ко неће.

“То су наши избори, наше паре, нису њихове. Ако тај Шмит има новац да то као физичко лице дозначи нико му не брани да помогне, да даје донацију. Нисам разочаран, нисам резигниран, једноставно сам згађен на све. Поготово на те њихове такве одлуке и понашање”, рекао је Додик новинарима у Београду.

Он сматра да то само говори да они желе да буду главни момци у БиХ, да желе БиХ држе у протекторату, напоменувши да је било “сто начина” да се то питање финансирања избора ријеши и да је Република Српска предложила да Српска дозначи средства ЦИК-у, а када се заврше унутрашњи процеси везани за буџет, да се та средства врате Српској, што је са своје стране могла да уради и Федерација БиХ.

“На почетку те иницијативе у једном тренутку многи западњаци су то подржали и лично ми говорили неки од амбасадора да је то добра идеја. А када су закмечали у Сарајеву да то урушава БиХ и да они не могу да поднесу да Република Српска евентуално то финансира, онда су и ти западњаци одустали”, рекао је Додик.

Он је упитао да ли више урушава БиХ да Република Српска да позајмицу заједничким институцијама или овакво наметање одлука, те додао да ће муслимани “полетјети” да пригрле ту одлуку Шмита, јер мисле да само на тај начин могу да изграде БиХ.

Додик је навео да се овом одлуком потпуно дестабилизацује БиХ, да они не дозвољавају народу да одлучи, већ желе да они то ураде, као што хоће да одлучују о нашим ресурсима.

Као примјер је навео некадашњу Аустроугарску, која је правила пруге и тјерала српски народ да то слави, иако је тим пругама односила шуму, коју су покрали.

“Тако и данас на тим њиховим глупим одлукама хоће аплаузе са наше стране. Аплаудирају муслимани, ми нећемо. Не знам како ће се понашати Хрвати. Али, ово је доказ да БиХ потпуно безвезна прича, нема смисла”, оцијенио је Додик.

Подсјетио је и на ријечи српскг нобеловца Иву да “логика престаје, када се уђе у Босну”, нагласивши да је био у праву, те навео како је у случају Шмита ријеч о човјеку који није формално именован, да се бонска овлашћења лажно проводе годинама, а сада покушавају да рехабилитују на том питању.

“Мислим да је то само доказ да је БиХ пропала земља, да је земља колоније и то на најгрубљи могући начин”, рекао је Додик.

Осврнуо и на Савјет за имплементацију мира у којем више нема Русије, а годинама покушава да постави високе стандарде за БиХ и онда криви домаће лидере што не испуњавају њихове жеље.

“Тако је и овдје, апсолутно је јасно да ће БиХ тешко доћи до било које одлуке у својим институцијама, ако је то тако. Ево Шмита, па нека он одлучује о свему. Нека он буде кандидат на изборима, све што треба”, рекао је Додик.

Он не види начина како ће се то технички спровести, с којег рачуна мисли да скине новац, с којих средстава, како то да уради. Ако је то игра која треба да оснажи јучерашњу одлуку Савјета министара БиХ онда је, каже Додик, то потпуно карикатурално.

Додик је поновио да Шмит није признат, да у вези са њим нема консензуса и да нема ни бонских овлаштења, јер је то било блефирање и када су их донијели.

Filter 2019