Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Додик након састанка са Путином: Нема алтернативе руским енергентима

Фото: forumspb2022.tassphoto.com

Извор: Агенције

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је на састанку са руским предсједником Владимиром Путином потврђено да нема алтернативе руским енергентима и да се неће придружити санкцијама против Русије.

“Тежимо ка томе да сачувамо нашу политику, ми нисмо жељели да се придружимо санкцијама. Сматрамо да руски енергетски ресурси немају алтернативу. Ми желимо да се настави са инвестицијама”, додао је Додик.

Додик је рекао да је са Путином договорено одржавање исте цијене гаса за Републику Српску на нивоу од око 290 долара за 1.000 метера кубних, преноси ТАСС.

Нагласио да је разговор са Путином био пун разумијевања и отворености и да је потврђено опредјељење да се заједно гради гасовод и двије гасне електране.

Појаснио је да је је ријеч о једној електрани у околини Приједора и једној код Бањалуке које ће омогућити значајан конзум за гас.

Он је истакао да морају бити завршене процедуре, прије свега уговорног односа између БиХ и Србије да би дошло до обезбјеђивања свих неопходних дозвола.

“Ово је био вема важан састанак”,  рекао је Додик за РТРС.

Он је истакао да је обавијестио предсједника Русије о изградњи руско-српског храма у Бањалуци и о доброј сарадњи са Русијом у области медицине када је ријеч о доласку значајних имена из те области у Српску.

Српски члан Предсједништва рекао је да је на састанку са руским предсједником истакао да неки у БиХ који желе да уведу Русији санкције не воде рачуна о томе да је Русија гарант Дејтонског споразума и да је у том погледу потпуно бесмислено разговарати о томе да неко гаранту свог постојања уводи санкције.

Он је нагласио да Русија остаје значајан фактор система свјетског одлучивања и додао да њихове ингеренције у Савјету безбједности уопште нису смањене.

“Пренио сам му да у БиХ постоји мисија Еуфора (Алтеа) и да нисмо имали примједбе на њих све до дних њихових шетања и лоцирања на непримјереним мјестима. Наш ће приједлог бити Русима да у Савјету безбједности, када то дође на дневни ред, гласају за мисију Алтеа у мандату који је до сад био познат, односно без проширења”, навео је Додик.

Додик је рекао да Њемачка има неке аспирације у том погледу и додао да он нема повјерења у то војно представљање Њемачке.

“Нама не требају тамо они који долазе са војском која би се бавила политичким моделирањем БиХ, а Нијемци то већ чине озбиљно и у том погледу још присуство њихових војних снага значило би да силом хоће да наметну политичка рјешења”, додао је он.

Додик је нагласио да Српска жели да очува уставну позицију БиХ, која је озбиљно доведена у питање мешетарењима појединих из међународне заједнице.

Он је навео се, да према оцјенама политичара са Запада, БиХ најчешће третира као пропала земља која нема шансу да унутар својих политичких процеса обезбиједи самосталност.

Додик је поручио да ће БиХ ако остане, бити земља два ентитета и три конститутивна народа, али ће се односи морати рашчистити.

“Ми не одустајемо од наших напора да оно што смо покренули доведемо у уставни склад. Тражимо да се примјењује Устав и не тражимо и не желимо ништа од БиХ што не припада нама”, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су Републици Српској раније отели, а сада покушавају да то одрже причом да је сила Запада довољна да ту крађу и отимачину легализује на начин како они мисле, преноси РТРС.

“На сву срећу, има земља као што је Русија, која каже да поштује међународне споразуме, Дејтонски споразум и стране тог споразума”, рекао је Додик.

Додик је након састанка са Путином у Санкт Петербургу рекао да је Путина обавијестио и о изборима који се у октобру одржавају у БиХ.

“Позвао ме је да у септембру поново дођем да видимо који су пројекти и како се они одвијају, тако да ће то бити прилика да наставимо овај разговор, који је био пун разумијевања и отворености”, рекао је Додик.

Filter 2019