Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Годину дана од отварања нове дворане, чекали смо је 20 година

Аутор: Филтер/М.К.

На данашњи дан 2021. године свечано је отворена нова спортска дворана у Источном Новом Сарајеву.

Претходних 12 мјесеци у дворани су одржана значајна такмичења, одигране утакмице које су привукле више од 2.000 гледалаца, а мјесто више тражило се и на великом концерту КУД “Славија.

Утакмица ОКК “Славија” – КК “Будућност” Бијељина, фото: Фото Васке
Утакмица ОКК “Славија” – КК “Будућност” Бијељина, фото: Фото Васке
Промоција уписа на Универзитет у Источном Сарајеву, фото: Фото Васке
Концерт КУД “Славија”, фото: Фото Васке

Историја овог објекта почиње прије више од 20 година. Изградњу је 2001. године почео Град Источно Сарајево, да би 2006. године сва права и обавезе у вези са двораном пренио на општину Источно Ново Сарајево.

Шест година касније објекат у изградњи је урушен. Наиме, због обилних сњежних падавина 4. фебруара 2012. године дошло је до рушења кровне конструкције. Утврђено је да је разлог рушења неквалитетно пројектована и урађена кровна конструкција. Неколико година је овај објекат за општину био рупа без дна, а 2013. уложено је око 100.000 KМ само за уклањање порушене кровне конструкције. У међувремену су на наплату стигли и изгубљени спорови са извођачима… Превише за општински буџет који је те 2013. био око 5,5 милиона КМ (ове године је више од 21 милион КМ).

Од идеје се није одустајало, па су након консолидовања општинског буџета и укључивања Владе Републике Српске, обезбијеђена заједничка средства а наставак изградње. Тако се 2018. ушло у пројекат реконструкције дворане и изградње трга, као једне цјелине у центру општине.

У стару дворану, која је срушена уложено је 7,6 милиона КМ. У обнављање, у првој фази је уложено 4,7 милиона КМ, док је у другој фази која подразумијава унутрашње радове и опремање издвојено још 3,4 милиона КМ.

Дворана површине 5.720 метара квадратних има капацитет од око 2.500 мјеста.

Дворана, осим спортског дијела, има и пословни. У дворани су угоститељски објекти, фризерски салон, апотека, бутик, “Херцеговачка кућа”, те канцеларије.

фото: Фото Васке
фото: Фото Васке

Filter 2019