Fri. Jun 24, 2022
ћирилица /латиница

Влада РС тражи од Савјета министара забрану извоза трупаца из БиХ

Извор: Филтер

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници Информацију о потреби увођења мјере привремене забране извоза трупаца и енергената на бази дрвета из БиХ.

“Влада Републике Српске тражи од Савјета министара БиХ да се с циљем развоја домаће дрвопрерађивачке индустрије, за период до 90 дана, забрани извоз шумских дрвних сортимената и енергената на бази дрвета означених тарифним бројевима 4401 и 4403, те подбројевима, а према Одлуци о утврђивању царинске тарифе за 2022. годину”, објављено је након сједнице Владе.

Наиме, у Републици Српској, опоравком дрвне индустрије након негативних посљедица изазваних пандемијом је регистровано додатно повећање потражње производа од дрвета на међународном тржишту, те је неопходно да се сва расположива сировина из јавних и приватних шума стави на располагање домаћим дрвопрерађивачима.

“Посебан проблем на тржишту настао је усљед међународне кризе снабдијевања енергентима због сукоба у Украјини, што је довело до енормне потражње и извоза дрвета као енергента као и значајног повећања цијена на домаћем и међународном тржишту, усљед чега се јавила несташица енергената (огревног дрвета, пелета и брикета) за потребе снабдијевања становништва у Републици Српској”, наводи се у саопштењу Владе.

С тим у вези, а са циљем унапређења развоја дрвне индустрије, спречавања несташице и заштите домаћих потрошача у смислу снабдијевања енергентима на бази дрвета Савјету министара БиХ упућена је иницијатива за доношење мјере привремене забране извоза шумских дрвних сортимената и енергената на бази дрвета из БиХ на период до 90 дана.

Filter 2019