Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Вишковић: Основали смо агенцију за лијекове, ићи ћемо даље свидјело се то некоме или не

Извор: РТРС

Република Српска је кренула у оснивање властите агенције за лијекове након што је Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ у јеку пандемије вируса корона забранила употребу кисеоника у здравственом сектору Српске, што је био атак на здравље грађана Републике, рекао је премијер Републике Српске Радован Вишковић.

“Нисмо могли дозволити оно што је тада урадила агенција на нивоу БиХ и зато смо основали своју. И ићи ћемо даље у реализацију свих наших аката на том плану, свидјело се то некоме или не”, рекао је Вишковић коментаришући захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефик Џаферовића Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима и допуну Закона о републичкој управи Српске.

Појаснио је да је потез Агенције за лијекове БиХ био усмјерен на здравље овдашњих пацијената, иако је касније доказано да је кисеоник апсолутно исправан.

“Док сам на овој позицији никада нећу дозволити да било која институција са заједничког нивоа власти учини нешто лоше према Српској, а поготово према пацијентима који су се управо захваљујући том кисеонику лијечили од вируса. А показали смо и доказали да је тај кисеоник који је кориштен у здравственом сектору Српске бољег квалитета него оно што се звало `медицински` кисеоник”, рекао је Вишковић.

Он је закључио да је потез забране био “планирани злочин” према грађанима Српске, прије свега људима којима је тај кисеоник значио живот.

Filter 2019