Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Valentina Matović najmlađa beba na Konferenciji beba u Istočnoj Ilidži

Izvor: Srna

U Istočnoj Ilidži održana je manifestacija “Konferencija beba”, za koju je načelnik te opštine Marinko Božović rekao da promoviše porodicu i rađanje djece, a lokalnu zajednicu obavezuje da iz godine u godinu povećava finansijska sredstva namijenjena za najmlađu populaciju.
Božović je rekao novinarima da ova lokalna zajednica 15. put zaredom organizuje ovu manifestaciju koja je vjerovatno i najznačajniji događaj, s obzirom na to da na neki način pokazuje da je ovo mlada opština u kojoj se svake godine rađa sve više djece.

On je istakao da opština obezbjeđuje i sredstva za stipendije i nabavku udžbenika za djecu iz porodica za troje i više djece, te porodice koje su u stanju socijalne potrebe, a pruža i mogućnost odrađivanja pripravničkog staža, te sufinansira vrtiće.

“Prvo dijete koje se rodi na području opštine Istočna Ilidža u kalendarskoj godini dobije 1.000 KM, a ostala djeca po 300 KM. Za majke sa četvoro i više djece opština izdvaja mjesečno po 100 KM kao vid pomoći”, istakao je Božović, dodajući da su to sve mjere za pronatalitetnu politiku.

Na manifestaciji je izabrano tročlano predsjedništvo, a titula najmlađe bebe pripala je Valentini Matović, koja je rođena prije sedam dana.

Najstarija beba je Vuk Papaz, koji je rođen 12. jula prošle godine, a Lazar Kenjić je beba sa najviše braće i sestara.

Nebojša Mičić pobjednik je u takmičenju očeva u brzom presvlačenju beba.

Nina Radović, majka Luke i Anje, podržava organizovanje “Konferencije beba”, smatrajući da manifestacija promoviše natalitet, a ujedno je izrazila nadu da će iz godine u godinu biti masovnija.

Filter 2019