Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Brisel traži da svi lideri iz BiH “osude agresiju na Ukrajinu”

Izvor: Glas Srpske

Od lidera parlamentarnih stranaka iz BiH na sastanku u Briselu na koji ih je pozvao predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel biće zatraženo da potpišu dokument u kojem se “osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu” i traži da BiH po tom pitanju prati spoljnu politiku Evropske unije, saznaje “Glas”.

Sarajevski mediji su jutros najavili da je Mišel pozvao lidere na sastanak koji bi trebalo da bude održan 12. juna, a, kako je navedeno, glavna tema bi trebalo da bude evropski put BiH.

– Cilj sastanka je da se smanje tenzije među političkim strankama i da se radi na unapređenju funkcionalnosti i stabilnosti zemlje. Sastanak je takođe predviđen kao korak ka izgradnji povjerenja, kompromisa i dijaloga – naveli su mediji..

Međutim, izvori “Glasa” iz Brisela kažu da jeste tačno da će evropske integracije i ispunjavanje uslova koje je EU postavila BiH biti tema razgovora, ali da je to u dokumentu koji će biti ponuđen liderima ipak u drugom planu.

– O tome ima govora u tom dokumentu, ali sve je prilično uopšteno. U pitanju su klasični birokratski pozivi na dijalog, smirivanje tenzija i otvaranje razgovora. Međutim, problem bi mogao da nastane zbog preambule dokumenta u kojoj je navedna “osuda agresije na Ukrajinu” kao i teza da BiH treba da prati spoljnu politiku Evropske unije – otkriva sagovornik.

Tokom današnjeg dana lideri parlamentarnih stranaka nisu komentarisali poziv koji im je uputio Mišel. Kako “Glas” saznaje, u Brisel su pozvani predstavnici svih jačih stranaka u Srpskoj kako iz vlasti, tako iz opozicije.

Filter 2019