Wed. Aug 10, 2022
ћирилица /латиница

БО Пале: Катастрофални односи унутар БОРС-а

Извор: Филтер

Након завршетка манифестације “Дани сјећања на јуни 1992. године”, и свечаног обиљежевања 30 година од почетка Одбрамбено-отаџбинског рата, Борачка организација Пале жели да информише борце, припаднике борачких категорија и цјелокупну јавност о катастрофалним односима унутар Борачке организације Републике Српске, наводи се у саопштењу БО Пале.

Саопштење преносимо у цјелости.

“Наша тврдња се огледа у сљедећим чињеницама:

Борачка организација Пале је провела ванредне изборе у 2021. години, и о свему уредно и редовно информисали БОРС. Након увида у извјештај о стању у ОБО Пале који је направила комисија именована од стране Скупштине БОРС-а Предсједништво БОРС-а је 06.08.2021. године донијело одлуку о потреби провођења ванредних избора у Борачкој организацији Пале. Послије доношења ове одлуке БОРС се ућутао, зато што су појединци схватили да ће и код њих борци незадовољни стањем у организацији покренути ванредне изборе. И не само то, на последњој сједници Скупштине су опозвали поменуту Комисију, како би покушали спријечити утврђивање чињеница.

Последње двије Скупштине БОРС-а су одржане у мају у Бијељини и Бања Луци. Обзиром да су у доношењу одлука учествовали некадашњи делегати из Пала који су смијењени још у августу 2021. године (а што је потврђено правоснажним судским пресудама), обје сједнице Скупштине и све одлуке донесене на истим су биле нелегалне .

Руководство БОРС-а је у више наврата упозорено да је позивање смијењених делегата из Пала на сједнице Скупштине, и спречавање легално изабраних делегата кривично дјело, али су неки други интереси важнији од чињеница. Због овога је Борачка организација Пале поднијела кривичну пријаву за злоупотребу службеног положаја против потпредсједника Скупштине, који је по нашем мишљењу злоупотребљен од стране политичара, као и чланова Верификационе комисије који су спријечили да на сједницама учествују легално изабрани делегати.

Нова сједница Скупштине БОРС-а заказана је за 05.07.2022. године у Бијељини и на ту сједницу Скупштиене су поново позвани некадашњеи делегати који су смијењени. Ово је доказ да руководство БОРС-а наставља да дјелује нелегално, да игнорише судске пресуде и отворено се руга вољи бораца из Пала.

Због свих покушаја малверзација у раду Скупштине и нелегалног дјеловања БОРС-а у цјелости, Борачка организација Пале је затражила од Основног суда у Бања Луци да буде обусутављен поступак уписа лица овлаштеног за заступање у регистрацији БОРС-а, док не буду ријешени сви правосудни поступци који ће сигурно показати нелегалност рада БОРС-а. Према информацијама које имамо још неколико општинских организација се обратило суду са сличним захтјевима.

Вјерујемо да ће судови и тужилаштво испитати све наше наводе, нарочито зато што су наши докази правоснажне пресуде. Сви ми знамо да су сва ова превирања само због новца и жеље појединаца да се дограбе контроле над рачуном БОРС-а на којем се тренутно налази 538.000 КМ.

Позивамо борце и припаднике борачких категорија да не буду нијеми, и да сви заједно не дозволимо додатно скрнављење Борачке организације. Не смијемо нипошто дозволити да нечасни продају 28.000 наших погинулих бораца за 538.000 КМ. До нас је.”

 

Filter 2019