Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

“Басне” Доситеја Обрадовића објављене у издању Завода за уџбенике и наставна средства: Поучне приче за најмлађе

Извор: Глас Српске

Најмлађи читаоци могу да уживају у разноврсним причама о згодама и незгодама животиња у чије карактере су уткана понашања људи са изванредном моралном поуком, јер је из штампе изашла књига “Басне” Доситеја Обрадовића, у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Књига је намијењена дјеци, али читајући Доситејеве басне оних истинских вриједности могли би да се присјете и они мало старији читаоци. Ова литература изврстан је материјал за подучавање дјевојчица и дјечака о пријатељству, доброти, храбрости и срчаности. Корице књиге су дивно илустроване, што додатно привлачи пажњу и наговјештава интересантан садржај.

У понашању животиња, кроз њихова промишљања и разговоре препознају се понашања људи, па је тако лисица лукава, лав је симбол за моћ, а вук је похлепан. Мудрост краси сову, док се медвјед не може похвалити памећу, али њега одликује снага, па га се стога сви боје, а зец је пак брзоплет, али и домишљат.

Сви јунаци у баснама који се не понашају лијепо, желећи да преваре другаре или да им нанесу зло, на крају заврше лоше, а они који су добри и поштени бивају награђени. Тако и малишани могу да увиде да треба да изаберу ову другу, добру страну.

У опису овог дјела из Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево навели су да је Доситеј Обрадовић био први велики просвјетитељ српског народа послије Светог Саве.

“Издање басни 1789. године намијенио је младим читаоцима, али је уз моралне поуке, “наравоученија”, мислио и на старије. Извори су му били и старогрчки баснописци, односно Езоп, али и новији европски баснописци Лафонтен и Лесинг. Сматрао је да су басне неопходне за васпитање као што су вода и ваздух неопходни за живот. Чињеница да га млади читају, да пишу под његовим утицајем и сликају његове ликове потврђује да је стари Доситеј, рођен прије отприлике 280 година, не само жив већ и савременик најмлађих генерација”, наведено је у опису на страници Завода.

Књига је у продаји и кошта 12 КМ.

О писцу

Димитрије Обрадовић, црквеног имена Доситеј, рођен је у Чакову у Тамишком Банату. Отац му се звао Ђурађ, а по занимању је био ћурчија и трговац, а мајка Круна била је кћерка Ранка Паункића из Семартона. Мали Димитрије је након очеве и мајчине смрти доспио код тетка. Основну школу је похађао у мјесној српској школи, а будући да је показао љубав према књигама, тетак одлучи да га дадне да учи за попа. Читање житија светаца опчинило је Димитрија, па је хтио чак и да оде са неким просјачким калуђерима из Дечана у Турску да се посвети. Тетак га је због тога одвео у Темишвар, код једног јорганџије, али то га није спријечило да касније оде у манастир Хопово, гдје се закалуђерио и постао Доситеј.

Filter 2019