Tue. May 24, 2022
ћирилица /latinica

Ćosić: Zločince će stići prije Božija, nego ovozemaljska pravda

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić smatra da će počinioce zločina u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine nad pripadnicima vojske JNA prije stići Božija, nego ovozemaljska pravda, jer u BiH ovozemaljske pravde nema.

„Trideset godina nakon stradanja u Dobrovoljačkoj je dovoljno prošlo vrijeme da odgovaraju oni koji su počinili ovaj strašan zločin nad nedužnim vojnicima, koji su se kretali u jednoj mirnodopskoj koloni, po izlasku iz Sarajeva“, rekao je Ćosić novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je izrazio nadu da će Sud BiH, nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu, da je i potvrdi, ali i da će rezultirati presudama.

„Generalno sumnjam i mislim da je ovo samo jedan u nizu nastavaka podizanja optužnica Tužilaštva BiH, a potom donošenje sramnih presuda ili čak odbijanja potvrđivanja optužnica i oslobađajućih presuda“, istakao je Ćosić.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici „Zelenih beretki“ i Teritorijalne odbrane BiH su, prema naredbama člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, na današnji dan 1992. godine napale kolonu vozila JNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Tužilaštvo BiH je tek nedavno podiglo optužnicu za zločine nad pripadnicima JNA počinjene u Dobrovoljačkoj ulici.

Filter 2019