Њемачка ће плаћати руски гас чак и ако га се одрекне, министар на мета критика

Извор: www.dw.com

Уговори Њемачке са Гаспромом о испорукама гаса садрже клаузулу „Узми или плати”. Њемачка ће до 2030. године морати да плаћа Гаспрому и за гас који – не увезе.

Министар привреде и вицеканцелар Роберт Хабек (Зелени) на конфреренцији за штампу одржаној прије месец дана је рекао: „Полазимо од тога да ћемо већ у љето 2024. моћи да – не рачунајући један мали удио – будемо независни од руског гаса“.

Био је то одговор на све већи морални притисак на владу у Берлину да престане да увози гас који је „крвав“. Па и по цијену да нема алтернативе. „За слободу можемо мало и да се смрзавамо“ – изјавио је тако 9. марта бивши њемачки предсједник Јоахим Гаук за јавни телевизијски сервис АРД.

Сада се испоставља да би и то „смрзавање“ могло да буде и скупо плаћено. Истраживачки новинарски магазин „Фронтал“ јавног сервиса ЗДФ је открио да уговори Њемачке са Гаспромом о испорукама гаса садрже клаузулу „Узми или плати“: Немачка ће до 2030. године морати да плаћа Гаспрому и за гас који – не увезе.

Што би је коштало нешто више од 140 милијарди евра.

„Фронтал“ се позива на реномирани Оксфордски Институт за енергетске студије (ОИЕС) који има увид у уговоре Њемачке и Гаспрома. Стручњак тог института, Џек Шарплс, формулисао је проблем да не може бити јасније: „Гаспром ће добијати новац – ни за шта!“

Самоубилачко рјешење?

Дугорочни уговори подразумијевају попуст за купца и често садрже клаузулу „Узми или плати“ – она за продавца значи додатну сигурност да ће добијати договорену суму.

Према подацима Статистичког прегледа свјетске енергије, фирме БП, Њемачка је 2019. године 51 одсто увезеног гаса куповала од Русије. Она је и највећи увозник руског гаса у ЕУ.

Године 2021. је количински просјек немачког увоза гаса из Русијећ износио 46 милијарди кубних метара. Према плану владе у Берлину, „мали удио“ који ће крајем 2024. још пристизати из те земље ће износити око 10 милијарди кубних метара.

Ако се ствари буду одвијале онако како је министар привреде најавио, Њемачка ће до 2030. имати двоструки трошак – не само што ће плаћати Гаспромов гас који не увози, већ и онај који буде увозила као замјену за њега.

Сада је јасно да ће Роберт Хабек морати да објасни зашто је, износећи свој план о „смањењу зависности“ од Гаспрома, прећутао клаузулу „Узми или плати“ и како ће спријечити да 140 милијарди евра пореских обвезника буде бачено у вјетар.

Filter 2019