Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Ђаци могу безбједно на Јахорину

Извор: Глас Српске

Ни хљеб ни торта нису узрок стомачних тегоба основаца из Приједора, тврде из хотела “Небојша” на Јахорини, који је поново отворио своја врата за све ђаке који долазе на екскурзију или излет у школу на олимпијској љепотици.

Група од 90 ученика петог разреда из приједорске ОШ “Петар Кочић” вратила се у прошли понедјељак из школе у природи из хотела “Небојша”, дан раније него што је планирано јер је половина дјеце добила стомачне тегобе, њих 16 завршило је на инфузији, а по повратку у Приједор четворо је било и у болници.  Након тога инспектори су узели узорке хране у хотелу, а све посјете су пролонгиране до добијања резултата контроле. Због тога је отказана и екскурзија бањалучких ђака. 

За дио узорака прошле седмице је потврђено да су уредни, а након добијања резултата за хљеб и кекс торту, из хотела “Небојша” су рекли да су то и очекивали.

“Храна је комплетна тестирана и то је све у реду. Ми настављамо да радимо и свима оним који дођу понудимо најбоље услове. И сада смо у преговорима са агенцијама, агенције са школама, а они су заинтересовани да наставе да долазе код нас”, рекли су за “Глас” из хотела “Небојша”, додавши да имају заказане посјете све до 20. јуна.

У туристичкој агенцији “Компас турс”, која је организовала путовање приједорских основаца на Јахорину, такође истичу да ће екскурзије на Јахорину бити настављене.

Власник “Компаса” Младен Рачић истиче да је најважније да са дјецом све буде у реду, али да им је нанесена велика штета.

“Налази хљеба и торте су уредни, са претходним брисевима конобара, кувара и особља које ради у хотелу. Јаја, месо и млијеко су уредни, што апсолутно скида са нас, али и хотела, било какву одговорност”, рекао је Рачић, наглашавајући да ће родитељима вратити новац који им по закону припада.

Директорица ОШ “Петар Кочић” из Приједора Горана Босанчић казала је за “Глас” да се већина дјеце осјећа добро, сви се опорављају.

“Пет ученика јуче није било у школи, повраћали су, а остали су добро и били су на настави. Чула сам да су анализе показале да су хљеб и торта уредни, али још чекамо званичну потврду Института за јавно здравство. Хоћу да видим то својим очима. Родитељи су и даље узнемирени, али морамо сви имати границу. Узрок стомачних тегоба не знамо још, а питам се како ћемо га и идентификовати ако је све било у реду на Јахорини”, рекла је Босанчићева.

Иако су се јуче појавиле информације да је код једног ученика потврђено присуство рота вируса, Босанчићева каже да она не зна за то.

До закључења овог броја “Гласа” из приједорског Дома здравља нису одговорили на питања да ли је код ђака потврђено присуство рота вируса.

Родитељи

Један од родитеља Драган Танкосић, чије се дијете јуче вратило  у клупе, прича за “Глас” да је прекид излета за многе малишане био шок.

“То је велика траума, дјеца дуго времена нису ни путовала и радовали су се овом излету и задесило их је нешто непријатно. Неки ће, по препорукама љекара, морати потражити и психолошку помоћ”, рекао је Танкосић, додајући да би било неморално да родитељи од агенције траже поврат новца за школу у природи.

Filter 2019