Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Šta u hotelu “Nebojša” kažu o higijeni, virusu i inspekciji?

Izvor: Filter

Zbog, kako navode, neprijatnosti koje su se desile prethodnih dana, iz hotela “Nebojša” objavljuju saopštenje.

Podsjećamo, prethodnih dana se nekoliko đaka iz Prijedora i Banjaluke sa Jahorine vratilo sa simptomima virusne zaraze ili trovanja. Sve okolnosti se još utvrđuju a ono što je poznato je da su dvije grupe učenika bile, u različitim terminima, smještene u hotelu “Nebojša” na Jahorini. Prekid Škole u prirodi i raniji povratak u slučaju druge grupe uslijedio je nakon što se kod djece javilo nekoliko simptoma, među kojima su povraćanje i temperatura.

Osvrt na ovu situaciju objavljen ja na zvaničnim internet stranicama hotela, a mi ga prenosimo u cjelosti.

“Dužni smo obavjestiti javnost o stvarnim činjenicama kako bi se zaustavile medijske špekulacije i potreba određenih medija za senzacionalizmom, a sve na osnovu nepotvrđenih informacija i na štetu kako našeg hotela tako i cijele destinacije Jahorina.
Tokom boravka đaka osnovne škole “Petar Kočić” iz Prijedora došlo je do pojave kod određenog broja djeca simptoma koji su se manifestovali povraćanjem. Sva djeca su u režiji hotela tu noć vožena u Dom zdravlja “Pale”, gdje im se ukazala medicinska pomoć. Nijedno dijete prema procjenama doktora Doma zdravlja “Pale” nije upućeno na hospitalizaciju niti na neko dalje liječenje.

U cilju, prije svega, zaštite zdravlja djece, rukovodstvo hotela je obavjestilo sve nadležne institucije o neprijatnom događaju, koji se desio u noći 08. na 09.05.2022. godine. Nakon što su obavještene nadležne institucije, Republička uprava za inspekcijske poslove-Inspekcija za hranu je izvršila inspekcijski pregled 10.05. u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske. Tom prilikom uzeti su uzorci hrane, vode i brisevi radne površine kuhinje, bris tanjira, bris ruku te odnijeti na labaratorijske analize Instituta. Tokom iščekivanja rezultata analiza hotel “Nebojša” nije primao škole u prirodi niti je obavljao svoju djelatnost.

Institut za javno zdravstvo je naložio da se izvrši potpuna dezinfekcija hotela što je i učinjeno u periodu čekanja analiza odnijetih uzoraka. Dana 16.05. dostavljeni su nalazi Instituta koji su pokazali da su mikrobiološka ispitivanja uredna te da u hotelu nije postojala bilo kakva kontaminacija koja je mogla da prouzrokuje neželjene simptome kod djece. Nakon svega, nalazi u Prijedoru pokazuju da se kod djece radi o rota virusu koji je izazvao neželjene simptome.
Kako je sve pokazalo da u hotelu ne postoje uzroci koji su mogli uticati na pojavu simptoma kod djece, u dogovoru sa agencijom koja godinama posreduje u dovođenju škola u prirodi u naš hotel, odlučeno je da se nastavi sa radom i ugosti nova grupa đaka iz Banja Luke.

Dana 18.05.2022. godine grupa đaka iz Osnovne škole “Branko Radičević” iz Banja Luke dolazi u naš hotel, međutim prilikom putovanja u autobusa jedan od đaka ispoljava simptome bolesti, te je na noći 18.05-19.05 povratio u dva navrata, što konstatuje pedijatar koji vodi grupu. U noći 19.05-20.05 kod manje grupe djece pokazuju se slični simptomi sa blagom kliničkom slikom, takođe konstatovani od strane pedijatra grupe, koji prati istu. U vrlo kratkom roku, posrednička agencija i rukovodstvo škole dobijaju odluku resornog ministarstva da hitno napuste hotel i krenu za Banja Luku, što je i učinjeno tokom 20.05.2022. godine.

Nadležna inspekcija i Institut za javno zdravstvo Republike Srspske svoj posao su obavili veoma profesionalno na čemu smo im zahvalni. Hotel je bio spreman da snosi bilo kakve posledice u slučaju da se dokazalo suprtono od onoga što smo naprijed naveli, jer nam je na prvom mjestu zdravlje djece.
Takođe, zahvalni smo i svim medijima koji su objektivno izvještavali, dok ostali mediji koji su tendeciozno i zlurado obavještavali o ovome, a sve radi osvajanja medijskog prostora, doprinijeli su našoj odluci da se na ovaj način obratimo javnosti, poučeni prošlim iskustvom gdje su veoma često naše riječi vađene iz konteksta i pogrešno interpretirane.

Prema informacijama kojima mi trenutno raspolažemo sva djeca iz Banja Luke su dobrog zdravstvenog stanja, što je u ovoj priči i najbitnije.

O kvalitetu usluga hotela “Nebojša” govori decenijska tradicija pružanja usluga školama u prirodi, gdje pojedini bivši đaci naš hotel posjećuju sad već kao odrasle osobe, što je rezultat pozitivnih utisaka koji su doživjeli ovde kod nas, te da je hotel izgradio imidž u kojem su pretežno gosti porodice sa djecom”.

Filter 2019