Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Шта у хотелу “Небојша” кажу о хигијени, вирусу и инспекцији?

Извор: Филтер

Због, како наводе, непријатности које су се десиле претходних дана, из хотела “Небојша” објављују саопштење.

Подсјећамо, претходних дана се неколико ђака из Приједора и Бањалуке са Јахорине вратило са симптомима вирусне заразе или тровања. Све околности се још утврђују а оно што је познато је да су двије групе ученика биле, у различитим терминима, смјештене у хотелу “Небојша” на Јахорини. Прекид Школе у природи и ранији повратак у случају друге групе услиједио је након што се код дјеце јавило неколико симптома, међу којима су повраћање и температура.

Осврт на ову ситуацију објављен ја на званичним интернет страницама хотела, а ми га преносимо у цјелости.

“Дужни смо обавјестити јавност о стварним чињеницама како би се зауставиле медијске шпекулације и потреба одређених медија за сензационализмом, а све на основу непотврђених информација и на штету како нашег хотела тако и цијеле дестинације Јахорина.
Током боравка ђака основне школе “Петар Кочић” из Приједора дошло је до појаве код одређеног броја дјеца симптома који су се манифестовали повраћањем. Сва дјеца су у режији хотела ту ноћ вожена у Дом здравља “Пале”, гдје им се указала медицинска помоћ. Ниједно дијете према процјенама доктора Дома здравља “Пале” није упућено на хоспитализацију нити на неко даље лијечење.

У циљу, прије свега, заштите здравља дјеце, руководство хотела је обавјестило све надлежне институције о непријатном догађају, који се десио у ноћи 08. на 09.05.2022. године. Након што су обавјештене надлежне институције, Републичка управа за инспекцијске послове-Инспекција за храну је извршила инспекцијски преглед 10.05. у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске. Том приликом узети су узорци хране, воде и брисеви радне површине кухиње, брис тањира, брис руку те однијети на лабараторијске анализе Института. Током ишчекивања резултата анализа хотел “Небојша” није примао школе у природи нити је обављао своју дјелатност.

Институт за јавно здравство је наложио да се изврши потпуна дезинфекција хотела што је и учињено у периоду чекања анализа однијетих узорака. Дана 16.05. достављени су налази Института који су показали да су микробиолошка испитивања уредна те да у хотелу није постојала било каква контаминација која је могла да проузрокује нежељене симптоме код дјеце. Након свега, налази у Приједору показују да се код дјеце ради о рота вирусу који је изазвао нежељене симптоме.
Како је све показало да у хотелу не постоје узроци који су могли утицати на појаву симптома код дјеце, у договору са агенцијом која годинама посредује у довођењу школа у природи у наш хотел, одлучено је да се настави са радом и угости нова група ђака из Бања Луке.

Дана 18.05.2022. године група ђака из Основне школе “Бранко Радичевић” из Бања Луке долази у наш хотел, међутим приликом путовања у аутобуса један од ђака испољава симптоме болести, те је на ноћи 18.05-19.05 повратио у два наврата, што констатује педијатар који води групу. У ноћи 19.05-20.05 код мање групе дјеце показују се слични симптоми са благом клиничком сликом, такође констатовани од стране педијатра групе, који прати исту. У врло кратком року, посредничка агенција и руководство школе добијају одлуку ресорног министарства да хитно напусте хотел и крену за Бања Луку, што је и учињено током 20.05.2022. године.

Надлежна инспекција и Институт за јавно здравство Републике Срспске свој посао су обавили веома професионално на чему смо им захвални. Хотел је био спреман да сноси било какве последице у случају да се доказало супртоно од онога што смо напријед навели, јер нам је на првом мјесту здравље дјеце.
Такође, захвални смо и свим медијима који су објективно извјештавали, док остали медији који су тендециозно и злурадо обавјештавали о овоме, а све ради освајања медијског простора, допринијели су нашој одлуци да се на овај начин обратимо јавности, поучени прошлим искуством гдје су веома често наше ријечи вађене из контекста и погрешно интерпретиране.

Према информацијама којима ми тренутно располажемо сва дјеца из Бања Луке су доброг здравственог стања, што је у овој причи и најбитније.

О квалитету услуга хотела “Небојша” говори деценијска традиција пружања услуга школама у природи, гдје поједини бивши ђаци наш хотел посјећују сад већ као одрасле особе, што је резултат позитивних утисака који су доживјели овде код нас, те да је хотел изградио имиџ у којем су претежно гости породице са дјецом”.

Filter 2019