Tue. May 24, 2022
ћирилица /латиница

Чубриловић: Јасеновац и Доња Градина су болне ране српског народа

Извор: Срна

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је сјећање на невине жртве злочиначког система концентрационих логора Јасеновац и његовог највећег стратишта Доње Градине морална и цивилизацијска обавеза како се овакав страшан злочин никада више никоме не би поновио.

– Систем концентрационих логора Јасеновац и његовог највећег стратишта Доња Градина представља једно од најмонструознијих стратишта српског, јеврејског и ромског народа у Другом свјетском рату. То је био систем смрти – истакао је Чубриловић.

Он је подсјетио да су мучки убијани недужни људи, стари, болесни, жене и дјеца само зато што су били Срби, Јевреји, Роми…

– Злочини су документовани, а геноцидна намјера НДХ је доказана научним методама – истакао је Чубриловић поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Он је, поводом обиљежавања 77 година од пробоја посљедње групе логораша из концентрационог логора Јасеновац, истакао да је потребно да сви европски народи јасно осуде овај злочин и одају пошту невиним жртва међу којима је било много дјеце, саопштено је из Народне супштине Републике Српске.

Чубриловић је нагласио да је српски народ поднио огромну жртву у борби против фашизма и нацизма, јер је одувијек био слободарски народ.

– Жалосно је да многи и данас настоје да релативизују овај страшан злочин што је јако опасно и јако неморално. Негирање српских жртава у логорима смрти НДХ представља нецивилизацијску и нехуману политичку и јавну дјелатност која заслужује сваку осуду – поручио је Чубриловић.

Он је истакао да се институционално, научно и политички мора сачувати сјећање на страдале у јасеновачким мучилиштима и одбранити истина о српском страдању за слободу и живот достојан човјек на овим просторима.

– Јасеновац и Доња Градина, као и бројна друг српска стратиша, су болне историјске ране српског народа. Истином и правдом за жртве боримо се за мир и слободу која је крваво плаћена и то никада не смијемо да заборавимо – поручио је Чубриловић.

Filter 2019