Wed. May 25, 2022
ћирилица /латиница

Чак 68 држављана БиХ посједује 105 некретнина у Дубаију вриједне 27 милиона долара

Извор: Глас Српске

Истраживање које је обавило више од 20 медијских организација коју је предводио норвешки Е24 показало је да 68 особа са пасошом БиХ посједује 105 некретнина у Дубаију укупне вриједности 27 милиона долара.

За сада нису објављена имена власника луксузних некретнина.

Што се тиче региона, из Хрватске 94 особе имају 125 некретнина вриједности 42 милиона долара, док чак 237 држављана Србије посједује 287 некретнине у вриједности 74 милиона долара. Из Црне Горе 11 особа има 16 некретнина у вриједности седам милиона долара.

Материјал је процурио 2020. године, а Е24 га је дала америчка истраживачка фондација Центар за напредне одбрамбене студије (C4ADS), преноси Кликс.

Документи укључују 274.000 појединаца и компанија из 197 држава и јурисдикција које су регистроване са укупно 800.000 некретнина у Дубаију. Истраживачка група је процијенила вриједност сваке појединачне имовине из докумената, а процјењују се да странци посједују имовину вриједну 146 милијарди долара. Истраживачи су користили податке о јавном промету из регистра некретнина у Дубаију како би процијенили вриједност сваке имовине која је процурила. Норвешки медиј наводи да новинари имају приступ имену, датуму рођења и броју пасоша особа уписаних на имовину.

“Ово нам даје први потпуни преглед власништва над некретнинама у познатом пореском рају. Коначно, можемо открити тајне које окружују таква улагања у некретнине”, казала је Анет Алстадсштер, професор и порески истражичлац на Норвешком универзитету природних наука (НМБУ).

Она сматра да проблем скривеног богатства још увијек није ријешен, већ је прешао на некретнине, злато, јахте и друге драгоцјености.

Државни тужилац из Норвешке Петер Норенг каже да улагања у некретнине у Дубаију сматрају потенцијалном методом за утају пореза и прање новца.

Filter 2019