Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Црвени крст Пале: Протеклих 30 година биле историјске

Извор: Срна

Свечаном академијом Општинска организација Црвеног крста Пале обиљежила је вечерас 30 година од оснивања.
Секретар паљанског Црвеног крста Јелена Петровић изјавила је да су протеклих 30 година биле историјске, како за општину тако и за ову организацију, јер су заједно, на почетку грађанског рата у БиХ, прихватили велики број избјеглица из Сарајева.

“Општина Пале и њен Црвени крст су понијели велико бреме и након потписивања Дејтонског споразума, када је 140.000 Срба напустило своја вјековна огњишта и када их је прихватила ова локална заједница, обезбиједила им кров над главом, храну, хигијену”, рекла је Петровићева Срни.

фото: Горан Васић

Према њеним ријечима, Општинска организација Црвеног крста Пале је у ратном периоду евидентирала раздвојене породице, слала писма и пакете у федерални дио Сарајева.

Она је истакла да су великом броју људи пружене услуге, те додала да је највећи број њих остао на подручју општине Пале или сусједних општина.

Петровићева је захвалила свима који су у протеклом периоду, свако на свој начин, дали допринос раду ове хуманитарне организације, а највише волонтерима паљанског Црвеног крста, јер је ријеч о лицима који то раде без икакве новчане накнаде, само да би помогли неком другом.

фото: Горан Васић

На обиљежавању 30 година од оснивања Општинске организације Црвеног крста Пале приказан је документарни филм о активностима ове организације у протеклом периоду и уручене плакете за 30 чланова Оснивачке скупштине, колико их је било 1992. године, од чега пет постхумно. Наступио је и хор Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Пале.

фото: Горан Васић
фото: Горан Васић
Filter 2019