Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

ЦИК: Упозорење одговорним за прикупљање потписа подршке бирача

Извор: РТРС

Централна изборна комисија БиХ упозорава лица одговорна за прикупљање потписа подршке бирача за предстојеће опште изборе да то раде у складу са законом и да себе не доведу у ситуацију да почине кривично дјело.

Из ЦИК-а напомињу да се, у складу са законом, пријава за овјеру учешћа на изборима политичке странке или независног кандидата састоји од списка који садржи име и презиме, оригиналан потпис, број важеће личне карте и јединствени матични број сваког бирача уписаног у Централни бирачки списак који подржава пријаву политичке странке или независног кандидата.

“Политичке странке или независни кандидати дужни су да потписе прикупљају само на обрасцима које им додијели ЦИК БиХ. Остали обрасци, које достави политичка странка или независни кандидат, не узимају се у обзир”, саопштено је из ЦИК-а.

Из ЦИК-а истичу да образац за потписе треба, такође, да садржи име и презиме, број важеће личне карте, оригинални потпис и јединствени матични број лица одговорног за прикупљање потписа подршке.

Одговорно лице својим потписом потврђује вјеродостојност и истинитост прикупљених потписа подршке.

Рок за подношење пријава политичких странака и независних кандидата за учешће на општим изборима истиче у петак, 20. маја, у 16.00 часова.

У саопштењу се напомиње да је ЦИК на локалним изборима 2020. године утврдио да се на обрасцима за прикупљање потписа подршке налазе и потписи за умрла лица, за шта су поднесене 173 пријаве надлежним тужилаштвима.

Filter 2019