Ходочасници са Хан Пијеска кренули ка манастиру Острог

Извор: Срна

Планинари Божо Тодић са Хан Пијеска и Роберт Симовић са Пала на поклоничком путу ка манастиру Острог препјешачили су од јутрос више од 27 километара, стигли су до мјеста Црквине на Борикама и, како су рекли Срни, настављају даље ка Рогатици гдје ће коначити.

Они ће након што препјешаче 250 километара, како планирају, стићи на празнично вечерње у манастиру Острог и на поклоњење моштима Светог Василија Острошког и Тврдошког 11. маја у вечерњим часовима.

Тодић је рекао да су са Хан Пијеска кренули јутрос око 9.00 часова, те да њихов поклонички пут од 47 километара у првом дијелу води преко села Џимрије према Борикама и Рогатици, након чега слиједи одмор.

„Дужина пута од 250 километара до манастира за нас не представља тешкоћу, јер нас ка одредишту води вјера и воља да се поклонимо моштима Светитеља, а вишегодишње искуство у планинарењу и ултра трци помажу да и физички истрајемо“, истакао је Тодић.

Сутра ће, како каже, наставити ходочашће уз подршку пријатеља код којих коначе и одмарају, а потом слиједе Горажде, Фоча и Плужине гдје ће се у Пивском манастиру придружити групи поклоника са Сокоца и наставити пут ка манастиру Острог.

На дан Светог Василија Острошког 12. маја поклоници са Хан Пијеска ће присуствовати светој архијерејској литургији у Манастиру Острог.

Тодић каже да је до манастира Острог већ пјешачио два пута и да му се ове године придружио пријатељ Симовић са Пала, који је као и он члан ханпјесачког Планинарско-еколошког друштва „Височник“.

Са Сокоца је ка манастиру Острог јутрос кренуо 31 ходочасник, а планирају да овај пут пређу за шест дана како би се поклонили моштима Светог Василија Острошког и Тврдошког уочи великог празника посвећеног овом светитељу.

Потпредсједник Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ Младен Цвијетић рекао је Срни да је у групи ходочасника 15 жена и 16 мушкараца, те да су се ове године Сокочанима придружили млади из Рогатице, Хан Пијеска, Пала, Мокрог, Источног Новог Сарајева, Фоче и Бијељине.

Filter 2019