Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

ФЗО Српске: Покренут поступак набавке лијекова за ријетке болести

Извор: РТРС

Фонд здравственог осигурања Републике Српске покренуо је поступак јавне набавке лијекова за ријетке болести, чиме ће овим пацијентима бити обезбијеђени поједини најновији у свијету доступни лијекови, саопштено је из ФЗО Српске.

У отвореном поступку за ову годину набавља се седам лијекова за ријетка обољења, као што су цистична фиброза, Помпеова болест, мукополисахаридоза тип 2 и 4, Гошеова болест, као и лијек за лијечење акутних напада ангиоедема.

“Вриједност набавке је 4,5 милиона КМ без ПДВ-а, а обавјештење о набавци са свим детаљима доступно је и на интернет страници Фонда “, навода из ФЗО Српске.

У саопштењу подсјећају да је на иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се обољелима од ријетких болести у Српској обезбиједе лијекови, Народна скупштина по хитној процедури усвојила допуне Закона о здравственом осигурању.

Тиме је Фонду омогућено да лијекове за ријетке болести набавља у оквиру посебног програма, односно обезбјеђени су услови за расписивање јавне набавке за ове лијекове, која је покренута након спровођења неопходних процедура.

“Јавну набавку расписали смо на основу потреба које је доставио Универзитетски клинички центар Републике Српске, а након иницијативе Комисије за ријетке болести Министарства здравља и социјалне заштите. Фонд је и до сада обољелима од ријетких болести финансирао неопходне лијекове, а након што се реализује јавна набавка, требало би да им буду доступне и најновије терапије које се користе у свијету”, наглашавају из ФЗО Српске.

У Фонду напомињу да је у питању међународни јавни тендер и да у складу са Законом о јавним набавкама БиХ овакви отворени поступци трају минимално 40 дана, те да је неопходно је стрпљење и разумијевање јер окончање комплетне процедуре зависи од више фактора на које Фонд не може да утиче.

Осим дуге процедуре, окончање јавне набавке зависи и од заинтересованости произвођача, односно дистрибутера који би требало да у предвиђеном року прикупе потребну документацију.

Из Фонда подсјећају да се обољелима од ријетких болести у Српској здравствена заштита у потпуности обезбјеђује из средстава обавезног здравственог осигурања и ослобођени су плаћања партиципације без обзира на дијагнозе и године живота за све оно што спада у права из здравственог осигурања.

Filter 2019