Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

U četiri srednje škole planiran upis 628 učenika

Izvor: Srna

Na području grada Istočno Sarajevo u školskoj 2022/2023. godini u prvi razred u četiri srednje škole planiran je upis 628 učenika.

Samostalni stručni saradnik za odnose sa javnošću u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo Aleksandra Berjan izjavila je Srni da bi u Srednjoškolskom centru „Vasilije Ostroški“ na Sokocu trebalo da bude primljeno 120 učenika.

U sokolačkoj Gimnaziji – opšti smjer planiran je prijem 24 učenika u centralnoj školi, kao i 24 đaka u područnoj školi na Han Pijesku.

Na računarsko-informatičkom smjeru u ovoj školi planiran je upis 24 učenika, koliko i na smjerovima šumarskog tehničara i ekonomskog tehničara.

U Srednjoškolskom centru „Pale“ planiran je upis 168 učenika, što je nešto manje nego prošle godine.

U paljanskoj Gimnaziji, na opštem smjeru, planirano je formiranje jednog odjeljenja prvog razreda, odnosno, upis 24 učenika, a isto toliko učenika /po 24/ trebalo bi da bude upisano na društveno-jezičkom i računarsko-informatičkom smjeru, te na smjerovima kulinarskog tehničara, arhitektonskog i turističkog tehničara.

Kad je riječ o trogodišnjim zanimanjima, Berjanova ističe da je na smjerovima za konobara i kuvara planiran upis po 12 učenika.

Ona je dodala da je u Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“ predviđen upis 172 učenika prvog razreda, što je nešto manje nego prošle godine.

„Na opštem smjeru gimnazije, računarsko-informatičkom i društveno-jezičkom smjeru planiran je upis po 20 učenika, dakle, po jedno odjeljenje prvog razreda. Na smjerovima ekonomski tehničar, carinski tehničar, farmaceutski i medicinski tehničar planiran je upis po 24 učenika. U Muzičkoj školi planiran je upis 10 učenika na smjeru muzički saradnik-teoretičar i šest učenika na smjeru muzički izvođač“, navela je Berjanova.

U Srednjoj školi „28. juni“ u Istočnom Novom Sarajevu, prema planu, trebalo bi da bude upisano 168 učenika, i to na smjeru turistički tehničar 24 učenika, te isto toliko kuvara, tehničara informacionih tehnologija, kao i tehničara računarstva i programiranja.

„Po 24 učenika prvog razreda trebalo bi da bude upisano i na smjerovima tehničar drumskog saobraćaja i mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. Na trogodišnjem smjeru auto-električar u ovoj školskoj godini planiran je upis 12 učenika, koliko i na smjeru električar-elektroinstalater“, istakla je Berjanova.

Filter 2019