Усвојен извјештај о извршењу буџета општине Пале за прошлу годину

Извор: Филтер

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су данас извјештај о извршењу буџета општине за прошлу годину у износу од 15.140.000 KМ, од укупно планираних 15.580.000 KМ.

Замјеник начелника општине Пале Срђан Бутулија изјавио је новинарима да је локална заједница пословање у 2021. години завршила извршењем буџета од 95 одсто од укупно планираних буџетских средстава.

Фото: Општина Пале

Он објашњава да је општина утрошила 14.020.000 KМ, чиме је створен суфицит од 1.120.000 KМ који се још увијек води као нераспоређена средства, те се врше одређене анализе како би кроз ребаланс буџета та средстава била планирана на некој од наредних сједница Скупштине општине Пале.

Бутулија поручује да је битно да је буџет општине Пале стабилан, што даје могућност да се све обавезе редовно извршавају, да се планирају капиталне инвестиције попут реконструкције и асфалтирања улица у Палама, измјештање Топлане и друго.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина рекао је да је сједница била тешка и дуга с обзиром да су на дневном реду били извјештаји о раду и пословању установа и предузећа за протеклу годину, и да се чуло доста квалитетних дискусија уз мало политикантства јер је изборна година.

Фото: Општина Пале

Шкипина додаје да је данас усвојен и закључак о изради информације о учешћу и помоћи општине у раду јавних предузећа и установа.

“То се односи на анализу свих установа и предузећа која ће кроз информацију бити предочена одборницима као и улоге општине да им помогне како би били, ако не профитабилни, барем самоодрживи”, истакао је Шкипина.

Фото: Филтер

Одборници СДС-а, ПДП-а и ДНС нису подржали извјештај о извршењу буџета за прошлу годину, као ни и одређене извјештаје о раду установа и предузећа чији је оснивач општина.

Шеф Kлуба СДС-а у Скупштини општине Пале Марко Сикима рекао је да нису подржали извјештај о извршењу буџета јер сваке године постоји повећање учешћа у јавној потрошњи, да се новац троши беспотребно, док с друге стране има одређени број јавних предузећа која су у проблемима, као што су Градске топлане.

Фото: Општина Пале

“Жао ми је и сматрамо поразним да је скупштинска већина подржала извјештај предузећа и установа које су у великим проблемима и на тај начин дала им своју подршку. Сматрамо да су начелник Југовић и скупштинска већина обавезни да на ребалансу буџета пронађу средства и помогну Топланама”, истакао је Сикима.

Шеф Kлуба одборника ПДП-а Пале Игор Тошић каже да постоји одређена доза нетранспарентности при одабиру субјеката који се финансирају из буџета, наводећи спорт и невладине организације, те да им је замјерка на предузећа чији је оснивач општина јер је, како је рекао, евидентно да су одређена предузећа губиташи и нису испунила своје обавезе.

Он је оцијенио да ће у будућем периоду општина морати да дотира средства за функционисање појединих предузећа, односно исплату личних доходака и да ће се тако доћи у период неизвјесности.

Фото: Филтер

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су данас и извјештаје о раду и пословању за прошлу годину јавних предузећа и установа чији је оснивач општина Пале – “Kомунално”, “Водовод и канализација”, “Градске топлане”, Акционарско друштво “Пале-стан”, Дом здравља Пале, Kултурно-спортски центар, Народна библиотека “Пале”, Центар за социјални рад, Дјечији центар “Бубамара” и Туристичка организација општине.

Одборници су разматрали и програм изградње и уређења простора на подручју општине Пале у 2021. години, као и извјештаје о утрошку средстава остварених продајом дрвних сортимената и водопривредних накнада у протеклој години.

Фото: Филтер
Фото: Филтер
Фото: Филтер
Фото: Филтер
Filter 2019