Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Турска блокирала приступање Финске и Шведске у НАТО

Извор: sputnik.news

Турска је блокирала почетак преговора о приступању Финске и Шведске у НАТО, јавио је ДПА, позивајући се на изворе у организацији.

Према информацијама агенције, Алијанса је данас планирала да размотри захтјеве које су поднијели амбасадори Финске и Шведске за улазак њихових држава у НАТО, чиме би се означио почетак поступка пријема у организацију, али због става Анкаре, преговори нису почели.

Турска страна је јасно ставила до знања да тренутно не може да одобри њихов почетак, пише ДПА.

Амбасадори Шведске и Финске предали су јутрос генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу захтјеве за ступање у Алијансу.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је 16. маја изјавио да Турска не може да каже „да“ чланству Финске и Шведске у НАТО-у, као и да према његовим ријечима, Турска не може да повјерује увјеравањима тих земаља да неће подржавати терористе.

ПодсјетимоФинска и Шведска разматрају могућност да одустану од вишегодишње неутралности и да ступе у НАТО због руске специјалне војне операције у Украјини. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је рекао да ће НАТО радо видјети Финску и Шведску у својим редовима и да ће им омогућити брзо ступање у савез.

Министарство спољних послова Русије саопштило је раније да ће Москва морати да предузме узвратне мјере, како војно-техничке, тако и другог карактера како би нивелисала пријетње њеној националној безбједности у случају уласка Финске у састав Сјеверноатлантске алијансе.

Filter 2019