Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Тузланска колона – Злочин над војницима не смије да се заборави

Извор: РТРС

У Бијељини и Тузли данас je обиљежено 30 година од мучког напада муслиманских снага на колону ЈНА у Тузли када су убијена 54 војника, 78 је рањено, док су 44 заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали су злостављани и мучени.

На градском гробљу у Пучилима код Бијељине данас је служен је парастос код спомен-костурнице за страдале војнике ЈНА у “Тузланској колони”, а потом су положени вијенци и цвијеће и послата је јасна порука – то је био злочин над војницима који нису могли да се бране и то никада не смије да се заборави.

Претходно су учесници посјетили мјесто страдања војника на Брчанској Малти у Тузли, одакле су се вратили на гробље у Пучиле.

Муслиманске снаге 15. маја 1992. године напале су колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требала да напусти тузланску касарну приликом чега су убијена 54 припадника ЈНА, 78 рањено, док су 44 припадника ЈНА заробљена од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а, Територијалне одбране и Зелених беретки.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне “Хусинска буна”, извршен је из засједе.

Filter 2019