Српски народ устао против зла онда када се за то плаћала најскупља цијена: Дан побједе над фашизмом обиљежен широм РС

Извор: Срна, Глас Српске

Српски народ предводио је антифашистичку борбу на простору бивше Југославије и био на правој и праведној страни историје, а на олтар слободног човјечанства положио је стотине хиљада живота, поручено је данас у Бањалуци на обиљежавању 9. маја – Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Слободан Шобић рекао је да је данас, деценијама након краја Другог свјетског рата, већини јасно да је Дан побједе над фашизмом заправо побједа једне епохе и једне генерације.
-Остављено је нараштајима да наставе пут до праве побједе – рекао је Шобић.

Он је навео да је сигуран да тај пут неће бити кроз оружану борбу него кроз нарастање људске свијести и чување цивилизацијских достигнућа.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је да Република Српска има, слави и обиљежава два дана побједе, а то су 9. мај и 9. јануар.

Цвијановићева је рекла да је Република Српска створена и одбрањена да се страдања из Другог свјетског рата никада више не би поновила.

-Дан када је основана Република Српска јесте дан побједе над оживјелим и никада до краја пораженим фашизмом. Нисмо им дозволили да заврше оно што су почели пет деценија раније. Захваљујући Републици Српској остали смо и опстали на својим огњиштима. Наша је обавеза да је чувамо и сачувамо за генерације које долазе. Желимо да њихова будућност буде мање бременита од наше прошлости. Да буду своји на своме и да заједно са другима живе у миру и слободи – истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је српски народ устао против нацизма и фашизма онда када се за то плаћала најскупља цијена.

-Стојимо и данас, увијек спремни да се одупремо идеологијама зла из прошлости, али и садашњости. Као и сваке године, и овог 9. маја стојимо поносно, високо уздигнутог чела, славећи слободу и сјећајући се оних који су нам ту слободу подарили – рекла је Цвијановићева у Бањалуци на обиљежавању 9. маја – Дана побједе над фашизмом.

Предсједник Републике Српске је додала да Република Српска данас обиљежава Дан побједе над фашизмом и исказује огромно поштовање према храбрим ослободиоцима и храбром народу који се дигао против зла које је пријетило цијелом човјечанству.

-Сјећамо се оних који су Хитлеру рекли „не“ у вријеме кад се цијела Европа гушила под нацистичком чизмом. Поносно стојимо, јер Вермахт и СС трупе нисмо дочекивали пјесмом, цвијећем и овацијама, на улицама и трговима. Поносни смо и зато што смо од почетка били на правој и праведној страни историје. Нисмо чекали исход да бисмо се придружили побједницима, већ смо се борили против оног за шта смо непогрешиво знали да је зло. Они који јесу, данас олако дијеле етикете фашизма, јер његову језиву оштрицу нису ни осјетили – истакла је Цвијановићева.
Нажалост, навела је она, има и оних који и даље настоје замаскирати размјере штете и патње коју је та мрачна идеологија нанијела људском роду.

-Утолико је већа наша национална и цивилизацијска дужност да се одлучно супротставимо свим облицима историјског ревизионизма. Наше органско противљење идеологији зла јасно смо исказали кроз два антифашистичка покрета. На олтар слободног човјечанства положили смо стотине хиљада живота. Нисмо питали за цијену, иако је она била стравична. Ми данас стојимо поносно и због наше светиње – Републике Српске. Живјела слобода, живјела Република Српска – нагласила је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је обиљежавање 9. маја, Дана побједе над фашизмом важно за Републику Српску, јер је српски народ предводио антифашистичку борбу на простору бивше Југославије.

-Јасеновац, Јадовно, Паг, Пребиловци… симболи су страдања српског народа у Другом свјетском рату, што не смије бити заборављено – рекао је Додик на обиљежавању Дана побједе у Бањалуци.

Додик је истакао да српски народ баштини слободарску традицију, те је свим грађанима Републике Српске честитао 9. мај, Дан побједе над фашизмом.

Обиљежавање Дана побједе у Бањалуци започело је маршом „Бесмртног пука“, у којем су учествовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, те амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.

У маршу који се кретао од Трга Крајине до Трга палих бораца учествовала је и делегација Народне скупштине, министри у Влади Српске, потомци бораца Другог свјетског рата, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, СУБНОР-а, припадници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, као и бројни грађани Бањалуке.
Обраћањем званичника завршено је обиљежавање Дана побједе над фашизмом.

Filter 2019