Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

СПЦ: Установљен празник Светих мученика зворничко-тузланских

Извор: Срна

На завршеном редовном годишњем Светом архијерејском сабору Српске православне цркве /СПЦ/ установљен је празник Светих мученика зворничко-тузланских, са датумом празновања 26. маја/8. јуна.

Раније је, поводом приједлога за установљење овог празника, Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао да су Срби страдалнички народ који се од Косовске битке до данас бори за велике идеале и царство небеско, знајући да је “земаљско за малена царство”.

– Молимо се Богу за све људе који страдају на свету, православне и неправославне, да их просветли и поведе на пут познања, истине и правде – поручио је владика Фотије у бесједи након Свете архијерејске литургије која је служена на молитвено сјећање и помен свештеницима Епархије зворничко-тузланске пострадалим у Другом свјетском рату.

– Ту филозофију смо имали и имамо је до дана данашњег и зато смо народ мученички, страдални, народ који је заиста распет на крсту, али народ који верује у свеопште васкрсење, па и наше – навео је епископ зворничко-тузлански.

Епископ Фотије је тада најавио процес канонизације светих мученика ове епархије, од којих је већина страдала у периоду уочи Петровдана, а прикупљена житија и мартиролози свједоче да су пострадали на просторима бивше Југославије и у нацистичким логорима Маутхаузен и Дахау, саопштено је из Епархије зворничко-тузланске.

– Свугде смо дали допринос у мучеништву и то је наш понос, чиме се с правом дичимо, јер можемо да кажемо да идемо путем голготе који нас води у васкрсење и живот вечни. Ту филозофију и веру чувамо и данас на нашем распетом Косову и Метохији, у Црној Гори, јер желимо да будемо са својим светима – рекао је владика Фотије.

Владика је навео да су у Другом свјетском рату, када су нацизам и усташтво преплавили Европу, завили је у црно и починили безбројне злочине, Србија и српски народ били на страни ослободиоца, савезника који су се борили против зла нацизма.

– И ми данас нисмо савршени, али верујемо у савршенога Господа Исуса Христа и од њега задобијамо његово савршенство, њиме се испуњавамо и обожујемо – истакао је епископ Фотије и поручио да се треба подсјећати мученика свих времена који су пострадали за крст часни и вјеру православну.

Годишњи Свети архијерејски сабор СПЦ одржан је у Сремским Карловцима и Београду од 15. до 21. маја.

Filter 2019