Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Сарајевизација Кијева, сребренизација Маријупоља, рачакизација Буче

 Аутор: Гвозден Шарац

Међународна конференција “Срби и Руси у мас медијима” Нижњи Новгород

Када су ми понудили да се обратим професорима и студентима Факултета за међународне односе и свјетску политику у руском граду Нижњи Новгород, на тему “Срби и Руси у међународним медијима” осјетио сам дозу поноса јер сам једини новинар из Републике Српске коме је указана та част. Али и одговорност, да вјеродостојно пренесем дјелић медијске сатанизације којој су Срби били изложени 90-тих. Бесједа преко зоом апликације није исто што и директна комуникација али разобличавање западне медијске машинерије оставило је трага, тако су ми касније барем поручили из Новгорода.

Свјесно и смишљено сам рекао да се јављам из  Источног Сарајева, што због локал-патриотских разлога што због чињенице да смо једини Град у коме је споменик Виталију Чуркину али о томе на крају.  Упркос свему, наставио сам, Источно Сарајево су послије Дејтона изградили сарајевски Срби, можда најстрадалнији дио српског народа с лијеве стране Дрине.  Кажем упркос свему јер нам је била намјењена судбина луталица након што смо потезом пера и вољом великих остали без огромне територије у Сарајеву и околини, у рату одбрањене. Тада је услиједио библијски егзодус, десетине хиљада Срба одлази са својих огњишта. Претешке су то биле сцене када  родитељи са собом носе посмртне остатке синова и кћери јер не желе да их оставе непријатељу. Али западним медијима те апокалиптичне слике нису биле занимљиве, нису о томе извјештавали већ о успостављању “босанске” власти у дијеловима Сарајева који су напустили Срби. Западним медијима није било могуће “продати” било какву причу о страдању Срба или ону која нуди макар  уравнотежен извјештај. Чак су исмијавала излазак Срба као наивно питајући зашто не остану да живе с комшијама, који су их до јуче убијали. То је био само наставак наратива о злим Србима, брутално примјењиван у западним медијима 90-тих у БиХ и Балкану.

Били смо агресори на својој земљи, прозападни медији су преносили непотврђене инфомације да смо силовали 100 000 муслиманки што је била колосална лаж, оптужени за снајперисања, гранатирања све оно што је радила тзв. Армија РБиХ према Србима. Јохан Фриц директор бечког “Ди пресе” писао је цитирам “ уосталом ,босански Срби су за нас увијек били и остали само банда разбојника и убица”.

Чак је и ЦНН након убиства српског свата 01. марта 1992 године у Сарајеву што је у неку руку био окидач за рат, у првом извјештају јавио да је убијен босански сват. Каснији демантији ако их је било нису ублажили насталу штету. Позорница за разбијења заједничке државе Југославије била је постављена и прије 90-тих а режисери са Запада улогу негативца додјелили су Србима што су амерички и европски медији упорно понављали и “подебљавали”.

Поједине медијске лажи дебело су коштале Србе. Послије случаја Маркале у августу 95-те услиједило је бомбардовање Републике Српске. “Маркале” нису биле оптужници против Радована Караџића али касно јер је НАТО бомбардовао Србе, на њих изручио хиљаде тона муниције са осиромашеним уранијумом од којег и данас обољевамо.

Четири године касније 99-те, након инсценираног случаја Рачак на Косову и Метохији услиједила је брутална интервенција НАТО-а без сагласности СБ УН на Србију, са страшним посљедицама. Све ово као да је пресликано на дешавања у Украјини. Режисер је остао исти а улоге су  промјењене, умјесто Срба на медијском удару су Руси. Послужићу се  реченицом мог пријатеља  да осликам медијско блату у коме моћне западне медијске куће покушавају да баце руски народ. У Украјини је сада на дјелу: сарајевизација Кијева, сребренизација Мариупоља и Рачакизација Буче.

На почетку руске операције од Кијева се у западним медијима правио град мученик као својевремено од Сарајева. Не би ме изненадило да погинуле припаднике националистичког батаљона Азов из Мариупуља представе као жртве  геноцида. А Буча и оно што се представља као злочин руске војске у том градићу готово је идентично ономе што је урадио Вилијем Вокер, шеф посматрача у Рачку када је ликвидаране албанске терористе преобукао у цивину одјећу и представио као недужне сељане. О Бучи данас у западним медијима мук а како и не би био када су наводни мртваци устајали и махали.

Како се супроставити медијском наративу који цијели народ некад српски а сада руски оцрњују до бесвјести? На начин да информишемо и упознајемо прије свега своју јавност. И у томе успијевамо, Срби у Републици Српској добро знају шта је било током 90-тих и није им потребан ни СНН, ББЦ, Дојче веле да би спознали сопоствену  прошлост.  Свјесни смо да не можемо утицати на масовне медије у САД и Западној Европи али и тамо има разумних људи. Ханес Хофебауер, аутор  више књига “Рат на Балкану”, “Косовски чвор”,”Наручена истина -купљена правда”, написао је о раду западних новинара 90-тих година…извјештавање западних медија поготово на њемачком говорном подручју било је крајње једнострано и фокусирано на муслимански наратив.

И данас нам западни медији и овдашњи у БиХ који су њихове медијске експозитуре потурају тезу о наводном руском малигном утицају. Гдје је тај утицај на Балкану, данас и јуче. Трагао сам, питао сам ко је у 15. вијеку окупирао простор Балкана?  Руси, не већ Турци Османлије. Ко је након Бечког конгреса окупирао а 1908. анектирао Босну па Аустроугари. Ко нападе Србију 1914-те, опет Аустроугари, Њемци , нису Руси .

Аустроугари су а не Руси осмисли прве концетрационе логоре у Европи а први је био у Добоју у Репулици Српској.  Ко је 41- бомбардовао Београд и остале српске и црногорске градове, њемачка авијација није руска. Три године касније на Васкрс исто је урадила британска авијација. Никад Руси нису бомбардовали Србе, ни 95-е РС ни 99-е СР а зна се ко је, НАТО.

Па гдје је тај руски малигни утицај, нема га осим у нарученим и измишљеним извјештајима западноевропски а америчких медија. Урадио сам интервјуе са посљедња три руска амбасадора у БиХ. Ни Александар Боцан Харченко, ни Петар Иванцов ни Игор Калабухов ниједном нису рекли ….ви морате , ви требате… не, увијек говоре да је за Руску Федерацију прихватљиво све што договоре политички представници три народа у БиХ, без уплитања међународне заједнице. А амбасадори западне хемисфере увијек говоре наредбодавним тоном  ..Ви морате, ви требате… Па ко има малигни утицај на Балкан? 

Једини утицај Руске Федерације јесте блокирање Резолуције о Сребренци коју су 2015 предложили Британци на усвајање у СБ УН. Срби би за свагда били означени као генетски искварен и лош народ. Е Руси, тачније амбасадор Виталиј Чуркин то није дозволио на чему су му генерације Срба из Републике Српске захвалне и због чега је Чуркину у мом граду постављена спомен биста с његовим именом и натписом “Руско њет”.

Срби и Руси су слободарски народ , увјерен сам такви ће остати и нема нам друге него да међусобним увезивањем свједочимо истину  а доћи ће дан када ће се слободни људи у Европи и САД пробудити и склонити ове који о Русији говоре на груб и примитиван начин а од Срба траже да се бесусловно придруже санкцијама против Москве. Без Русије нема Европе, без Србије и Српске нема стабилног Балкана и прије ће нестати и Европе и Балкана него Руса и Срба.

Мишљења и ставови објављени у рубрици “Kолумне” су искључиво лични ставови аутора текстова и не одражавају ставове редакције портала citajfilter.com

Filter 2019