Рудари у протестној шетњи кроз Сарајево: Уз музику на Празник рада захтијевају већа права

Фото: klix.ba

Извор: Глас Српске

Рудари из ФБиХ окупили су се данас испред Жељезничке станице у Сарајеву одакле су кренули у шетњу ка Влади ФБиХ и Електропривреди БиХ с циљем повећавања њихових радничких права.

Кликс преноси да се око 200 рудара окупило на платоу Жељезничке станице. Они су се први пут у 10 година окупили из свих осам рудника у Федерацији БиХ.

Са собом носе углавном заставе БиХ, али и рударске симболе.

На окупљању и шетњи није недостајала ни музика с обзиром на то да су са собом имали и музички оркестар, али и озвучење на којем су пуштали музику.

Њихов првомајски захтјев је “достојанствен колективни уговор за област рударства у ФБиХ”, како и каже један од транспарената које рудари са собом носе.

“Желимо казати да нисмо нервозни због тога, свјесни смо капацитета. Хоћемо да вјерујемо да постоји могућност да се до 20. маја усагласе нови колективни уговор. Имамо припремљене одлуке које ћемо озваничити и представити свим рудницима угља уколико не дође до усаглашавања уговора. И вјерујем да ћемо имати подршку радника. Спремни смо и на преговарачки процес, али и на сваки вид синдикалне борбе како би дошли до достојанственог уговора”, рекли су рудари.

Filter 2019