Thu. Aug 11, 2022
ћирилица /латиница

Представљен програм обиљежавања 30 година Црвеног крста Републике Српске

Извор: Филтер

У 2022. години, када Република Српска и њене институције и организације обиљежавају својих првих 30 година, обиљежава се и 30 година сигурне хуманости у Републици Српској.

Гнерални секретар Црвеног крста Републике Српске Сњежана Ковач подсјећа да је формирањем ЦК РС 23.6.1992. године ова организација у најтежим условима, у ратном периоду, започела свој пут ка испуњењу мисије и мандата Покрета Црвеног крста.

“Данас, када обиљежавамо 30 година Црвеног крста Републике Српске можемо констатовати да ЦКРС успјешно већ тридесет година корача стазама хуманости. У складу са природом организације ЦКРС, у свакој прилици настојимо промовисати и славити хуманост, међуљудску солидарност, што и јесу најискреније и најплеменитије људске вриједности. Својим радом и залагањем, што је често захтијевало огроман труд и напор, омогућен је хуманитарни рад у Републици Српској у свим условима”, навела је Ковачева.

Према њеним ријечима, сам почетак рада Црвеног крста Републике Српске био је тежак, а све то су пратила ратна разарања и огромно страдање нашег становништва, што је указало на потребу за радом и постојањем овакве организације.Страдање, раздвојене породице, уништена материјална добра, угрожени животи на хиљаде појединаца зависили су од хуманитарног одговора које је пружао Црвени крст Републике Српске. На хиљаде тона хуманитарне помоћи, хиљаде несталих лица, стотине хиљада избјеглих и расељених лица, на сва та питања чекао се одговор ЦКРС.

“Страдање, раздвојене породице, уништена материјална добра, угрожени животи на хиљаде појединаца зависили су од хуманитарног одговора које је пружао Црвени крст Републике Српске. На хиљаде тона хуманитарне помоћи, хиљаде несталих лица, стотине хиљада избјеглих и расељених лица, на сва та питања чекао се одговор ЦКРС”, додала је Ковачева.

Она је истакла да често, ни сами нису имали потребне капацитете, али су упркос свему, успјели реализовати све тражене активности.

“Јубилеј 30 година представља прилику да нагласимо да је Црвени крст Републике Српске обавезан, како хуманитарним потребама нашег друштва, тако и насљедством коју нам доноси 30 година хуманитарног рада, радити константно на унапређењу система функционисања и рада, а с циљем оспособљавања наше организације за пружање хуманитарног одговора на потребе свих угрожених појединаца.”

Поводом три деценије постојања Црвеног крста Републике Српске, најављене су активности којима ће бити обиљежен овај значајан јубилеј.

Фото: Црвени крст РС

Сарадник у Стручној служби Црвеног крста Републике Српске Стефан Лопатић је рекао да тридесетогодишњи јубилеј ЦКРС не означава само период присутности ове организације у друштву.

“У складу са природом свих друштвених феномена и појава, и организација Црвеног крста почива на одређеном континуитету. Дакле, све што чини нашу свакодневницу баштити и одређену традицију, то јесте, свој рад темељи на одређеној традицији из претходног периода”, рекао је Лопатић.

Према његовим ријечима, Црвени крст Републике Српске поводом обиљежавања овог јубилеја вршиће додјелу признања, чиме на овај начин желе изразити захвалност свима онима који су омогућили да организација ЦКРС већ 30 година успјешно корача стазама хуманости.Црвени крст Републике Српске је започео израду документарног филма, који је прилика да забиљежимо свједочења и сјећања директних учесника у стварању ЦКРС, те сачувамо од заборава све активности наше организације у протеклих 30 година. У тим активностима снимљено је преко 30 часова директних свједочења волонтера и професионалаца Црвеног крста Републике Српске.

“Црвени крст Републике Српске је започео израду документарног филма, који је прилика да забиљежимо свједочења и сјећања директних учесника у стварању ЦКРС, те сачувамо од заборава све активности наше организације у протеклих 30 година. У тим активностима снимљено је преко 30 часова директних свједочења волонтера и професионалаца Црвеног крста Републике Српске”, додао је Лопатић.

Додаје да, као што ЦКРС већ обавезује, у јуну текуће године биће одржана Скупштина Црвеног крста Републике Српске, која ће имати радни и свечани карактер.

Такође, 23.6.2022. године на Палама, гдје је и настао и свих ових година траје Црвени крст Републике Српске, биће одржана свечана академија, на којој ће бити премијерно приказан документарни филм, уручена јубиларна признања институцијама и партнерима, те представљена изложба фотографија у част 30 година ЦКРС.

Подсјећамо да је организација Црвеног крста Републике Српске присутна у свим општинама и градовима Републике Српске, те окупља на хиљаде волонтера и људи добре воље.

“С обзиром да нећемо моћи угостити огроман број наших волонтера и чланова на свечаној академији, Црвени крст Републике Српске ће у свим регијама наше структуре, односно њих девет, организовати свечане академије на којима ће бити приказан документарни филм, фото изложба и уручена признања”, рекао је Лопатић.

Filter 2019