Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Пекари против ограничења цијене хљеба

Извор: Глас Српске

Пекари у Српској су против ограничења цијене хљеба, због чега су предложили Влади Републике Српске да на други начин помогне најугроженијим грађанима.

Власник Пекарско-сластичарског друштва “Крајина клас”, у чијем саставу послује и пекара “Мања” Саша Тривић рекао је “Гласу Српске” како би Влада требало да на неки други начин помогне угроженим категоријама.

“Наши подаци показују и да хљеб не производимо у неким посебним количинама. Мислим да у том правцу не треба ићи, јер би Влада морала да обезбиједи велику суму новца за суфинансирање. Боље тај новац подијелити угроженим грађанима, него се бавити суфинансирањем хљеба”, навео је Тривић.

Нагласио је како чисто сумња да Влада може ограничити цијену хљеба.

“Ако хоће на силу да раде у том смислу морају издвојити новац за суфинансирање. Боље тај новац дати грађанима или пак подијелити им брашно па да сами код куће праве хљеб”, нагласио је Тривић и додао да хљеб у Српској кошта од од 1,70 па до 2,10 марака.

Истог става су и у Удружењу пекара регије Бијељина.

“Не може Влада да ограничи цијену хљеба, ако не уради то и за брашно и пшеницу. У суштини ако и ограниче једну врсту хљеба, пекари ће промијенити грамажу и назив и затим формирати другу цијену. Ништа се тиме не добија”, рекао је “Гласу” предсједник Удружења пекара регије Бијељина Раденко Пелемиш, који је и власник пекаре “Алекса”.

И млинари сумњају да ће у Српској доћи до ограничења цијене хљеба.

“Ако имају новца да дају, само нека изволе. Сулудо је ограничавати цијену хљеба у вријеме када цијена пшенице на берзи неконтролисано расте”, навео је предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос.

Српски члан Предсједништва РС Милорад Додик на “Твитеру” је у суботу је написао да ће у Српској бити ограничене цијене хљеба, а јуче је навео да траже модел да цијена хљеба не оде високо, да се стабилизује до краја године на одређеном нивоу. Пекари су јуче одмах одржали и састанак са премијером Српске Радованом Вишковићем, али на том разговору, како сазнајемо, нагласили су да су против најаве о ограничавању цијене хљеба.

О састанку са пекарима јуче се нису огласили из Владе Српске, гдје, како сазнајемо, прерачунавају и анализирају како да пронађу рјешење о ограничавању цијене домаћег хљеба због цијена које енормно расту.

“Тражимо модалитет који би могао да покаже неки ефекат. Српска има више од 4.000 тона пшенице и мислимо путем неког модалитета утицати да бар они који су највише оптерећени буду обезбијеђени, а да свима једнако обезбиједимо одређени квалитет и грамажу хљеба”, рекао је Додик.

Србија

Влада Србије је донијела уредбу којом је ограничила цијену хљеба на шест мјесеци, уз могућности даљег продужења. Хљеб посавац, од брашна “Тип 500” у Србији неће моћи да буде скупљи у малопродаји од 49 динара, односно 80 фенинга до краја године.

Filter 2019