Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

Патријарх Порфирије: Диван је Бог у вама вечерас сабраним

Извор: Срна

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вечерас из манастира Острог да се у савременом свијету много говори о миру, о љубави, али се производи оруђе које сије немир и производи рат, па је, стога, потребна молитва и покајање пред моштима Светог Василија Острошког.

Српски патријарх истакао је да су се вечерас у овај манастир сабрали вјерници са свих страна – из читаве Црне Горе, Републике Српске, БиХ, Србије и других земаља, јер знају да је светост оно што је потребно и њима и модерном човјеку.

“Молитва је оно што је неопходно да бисмо били живи, јер ту и такву молитву чује Свети Василије Острошки. Ми овде сабрани можемо утицати на мир, на милосрђе у читавом свету више молитвом Светом Василију Острошком него ли било којим другим активностима”, истакао је патријарх Порфирије.

Патријарх је поручио вјерницима да су сви сабрани у души Светог Василија, светитеља вјере и смирења, светитеља који чује њихове молитве и прије него што их изговоре.

“Диван је Бог у вама вечерас сабранима! Сви дишемо једном душом и сви вечерас сабрани смо у једној мисли, молитви, у срцу, у души Светог Василија Острошког”, рекао је патријарх Порфирије и додао да је ово велики светитељ Божији, јер је послушао ријеч Божију што га је носило кроз сва искушења.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије је као домаћин подсјетио да се ове године обиљежава 350 година од упокојења Светог Василија Острошког и захвалио патријарху Порфирију што је дошао у манастир Острог путевима Светог Василија и Светог Саве, од Милешеве, Тврдоша до Острога.

Вечерњој молитви петохљебници под ведрим небом је присуствовало на хиљада вјерника из свих крајева Балкана, Европе, па и свијета.

Filter 2019