Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Pale: Završna manifestacija “Dana knjige” 24. maja

Izvor: Filter

I ove školske godine, Aktiv profesora srpskog jezika i književnosti organizovao je jednomjesečno zanimljivo druženje s knjigom, koje je počelo na Svjetski dan knjige i autorskih prava a završava se na Svetog Ćirila i Metodija.

Za ovogodišnje „Dane knjige“ osmišljene su razne aktivnosti – razgovor o guslama i epskim narodnim pjesmama, predstavanje srpskih srednjovjekovnih manastira, prezentacija i razgovor o srednjovjekovnoj književnosti i njenom značaju u srpskoj kulturi, prezentacija i razgovor o ogromnoj i mnogostranoj kulturnoj djelatnosti Vuka Stefanovića Karadžića, prezentacija o Jasenovcu i razgovor o pjesmi Bore Kapetanovića.

Dio ovogodišnjeg programa je i predstavljanje lika i djela Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, kao i prezentacije Značaj rada Ćirila i Metodija, Miroslavljevo jevanđelje i ostali važni spomenici srpske pismenosti i kulture, te druženje sa osnovcima na manifestaciji “Čitalići”. Pisala su se pisma za voljene osobe, a raspisan je literarni konkurs na temu “Čitaj, čovječe, da ne budeš goveče”.

Pozivaju se svi mališani iz vrtića, učenici osnovnih škola, vaspitači, nastavnici, i građani Pala da se pridruže na završnoj manifestaciji “Dana knjige” 24. maja na šetalištu od 11.30 časova.

Završne aktivnosti održaće se 24. maja na dan Svetog Ćirila i Metodija, kada će u prostorijama škole učenici održati prezentaciju o životu i radu Svetog Ćirila i Metodija, a zatim krenuti u šetnju do fontane gdje će biti postavljen štand gdje se može darovati knjiga za biblioteku.

Filter 2019