Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Пале: “Дан без телефона” за више од 200 основаца

Извор: Срна

Више од 200 основаца данас је провело “Дан без телефона” у природи на Голом Корану на Палама, да би кроз игру и дружење научили како да се правилно односе према природи.
Један од организатора излета Стефан Босиљчић рекао је да су се дјеца такмичила у трчању, скакању удаљ, бацању камена с рамена, надвлачењу конопца, а све под руководством стручних људи.

Босиљчић је истакао да је формирано 18 група од 10 до 15 дјеце, узраста од осам до 15 година, које су распоређене на девет радних станица.

Према његовим ријечима, организован је разнолик програм – учење о оријентацији у природи, раду горске службе спасавања, основама планинарења и прве помоћи.

Милош Ковач, родитељ и планинарски водич, констатовао је да је мобилни телефон дјеци ускратио толико тога.

Секретар Планинарског друштва “Јаворина” Пале Симо Терзић каже да је природа често запостављена, да су дјеца упозната о томе колико је важно очување животне средине, а колико боравак у природи доноси користи за здравље и правилан развој.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гавриловић рекла је да су они техничка подршка излету, те да ће и убудуће подржавати сваку сличну активност.

Она је додала да се паљанска Борачка организација труди да постане видљива и да дјеца упознају суграђане који су учествовали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

– Вјерујем да ће то у будућности дати неке резултате када је ријеч о култури сјећања – истакла је Гавриловићева.

Организатори излета су спортски клубови и удружења из Пала – Џију-џицу клуб “Јахорина” и Џудо клуб “Рајко Кушић”, у сарадњи са Горском службом спасавања Јахорина, Планинарским друштвом “Јаворина”, Факултетом физичког васпитања и спорта, Општинском организацијом Црвеног крста и Борачком организацијом

Filter 2019