Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /latinica

Otvorena izložba fotografija, pobjednicima konkursa uručene nagrade

Izvor: Srna

Fotografija pod nazivom “Jezero” autora Lare Mitrušić osvojila je prvo mjesto na foto-konkursu “INSpiracija” u okviru Spasovdanskih svečanosti koje se organizuju povodom krsne slave i obilježavanja 30 godina od nastanka opštine Istočno Novo Sarajevo.
Mitrušićeva je učenica sedmog razreda Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” u Istočnoj Ilidži, ne bavi se profesionalno fotografisanjem i ovo je prvo takmičenje na kojem je učestvovala.

Ona je istakla da je na fotografiji prikazano jezero koje je nju posebno inspirisalo, dodajući da njoj nagrada mnogo znači i zahvalila svima koji su za nju glasali.

Drugoplasirana je bila fotografiji pod nazivom “Budućnost” autora Anastasije Lalović, a treća nagrada je pripala fotografiji “Mladost u bojama Srpske” čiji je autor Tea Senić.

“Jezero”, Lara Mitrušić

Na foto-konkurs “INSpiracija”, koji su povodom krsne slave Spasovdana organizovali opština Istočno Novo Sarajevo i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, pristigle su ukupno 42 fotografije koje su tematikom pokušale pokazati najljepše detalje i motive u ovoj lokalnoj zajednici.

Izbor najboljih fotografija vršen je onlajn glasanjem i ocjenom stručnog žirija u sastavu fotografa Vedrana Kurteša, Rajka Paštara i Predraga Krstovića, akademskog slikara Miloša Popovića, te načelnika opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igora Đokanovića.

“Budućnost”, Anastasija Lalović

Paštar, koji je bio i predsjednik žirija, izjavio je novinarima da je na konkursu učestvovalo 13 autora, dodajući da su sve fotografije dobre.

“Nadam se da ćemo uskoro organizovati foto-školu u organizaciji opštine i da će djeca moći dodatno da se edukuju, ali u svakom slučaju čestitke organizatoru što je uopšte nešto ovako pokrenuto”, rekao je Paštar, napominjući da je prilikom izbora presudan bio kvalitet fotografije i prikaz života grada.

“Mladost u bojama Srpske”, Tea Senić

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksanadr Kostović istakao je da je ovo treća godina kako se organizuje foto-konkurs “INSpiracija” u organizaciji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo uz podršku Opštinske uprave.

“Prvi konkurs je osmišljen za vrijeme virusa korona kako bismo aktivirali građane dok je trajao lokdaun. U odnosu na prethodne foto-konkurse u ovome se išlo na veću ulogu žirija u odnosu na broj lajkova na društevnim mrežama”, istakao je Kostović.

Uz zbir onlajn glasova stručni žiri je donio odluku da pohvali i autore fotografija “Slikar svjetlošću” Teodore Marković i “Refleksija u jezeru” Đorđa Jankovića.

Filter 2019